Хрватска спремна за нове “Олује”

Ведрана Кулага
Хрватска спремна за нове “Олује”

Бањалука - Република Српска и Србија и јуче су, служењем парастоса и паљењем свијећа страдалима у хрватској војно-полицијској акцији у августу 1995. године, наставиле да чувају сјећање на стравичан егзодус Срба са подручја бивше Републике Српске Крајине, а истовремено из Хрватске су поручили да су спремни за нове “Олује”.

У Бањалуци и Београду јуче су на спомен-обиљежјима упаљене свијеће за око 2.000 Срба убијених прије 24 године у операцији “Олуја”, током које је са вјековних огњишта протјерано више од 250.000 Срба, а неколико стотина особа се још води као нестало.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је јуче у Бањалуци да се 24 године од прогона Срба ништа битно није промијенило јер је у Хрватској све мање Срба и на снази је тихи егзодус. Он је истакао да Хрватска чини све да прикаже да су злочини у “Олуји” били појединачни ексцеси и да то није планирала хрватска држава. Подсјетио је да су за злочине у “Олуји” осуђена двојица припадника хрватске војске, и то Божо Баћелић, етнички Албанац, коме је право име Реџеп Ђинџић, те етнички Србин Рајко Кричковић.

- Ослобађање хрватских генерала Анте Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака у Хашком трибуналу не значи да је Хрватска амнестирана за ратне злочине и прогон Срба из Републике Српске Крајине јер поступци и даље могу бити покренути пред националним судовима - рекао је Штрбац.

Помени жртвама су били и у Београду, уз поруку да жртве не смију бити заборављене, али ни они који су напустили вјековна огњишта, а те ријечи су се чуле и у недјељу касно увече испред манастира Крушедол на Фрушкој гори, гдје су били највиши званичници Републике Српске и Србије. На том мјесту је уприличено централно обиљежавање Дана сјећања на страдале и прогнане у “Олуји”, а наредна 25. годишњица те хрватске акције биће на Тргу Републике у Београду.

- Са тог скупа биће послата порука српског јединства, што је њихова снага за будућност. Морам да разочарам све који се веселе и радују српским сузама да Срби нису нестали, као што није нестала ни Србија - рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Хрватска без подршке западних сила не би имала снагу да спроведе стравичну операцију прогона те напоменуо да Србија и Српска желе да на једном мјесту направе обиљежје везано за српско страдање у “Олуји”.

У званичном Загребу, с друге стране, јуче су славили “Олују” као крунску побједу и ослобођење, а хрватски министар одбране Дамир Крстичевић из Книна је јуче поручио да је хрватска војска спремна на нове “Олује”.

- Свима који данас имају претензије на нашу земљу и који планирају да направе нешто против Хрватске, поручујем да је хрватска војска данас спремна на нове “Олује”. Никоме не пријетим, туђе не желим, али смо спремни да бранимо нашу земљу - рекао је на пријему ратних заповједника на книнској тврђави.

И предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић истакла је да је и сама жељела да узме пушку у руку деведесетих година и оде на ратиште, али да је схватила да није ствар само у мецима. Додала је да се док је радила као помоћница генералног секретара НАТО-а трудила да “Олуја” буде објашњена као законита војна акција.

И Римокатоличка црква без ријечи 

Патријарх Иринеј је рекао да су Срби страдали у “Олуји” новомученици и да се њихово страдалништво може упоредити са страдањем сународника у Јасеновцу и на другим стратиштима у НДХ у Другом свјетском рату.

- Од Римокатоличке цркве смо очекивали осуду. Нисмо је чули, а њено ћутање је оснажило оне који су зло чинили и остали неосуђени од те божанске организације. Реч је била значајна, а да се чула не би се десило оно што се десило - поручио је патријарх српски са Фрушке горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана