Хрватска разматра да поново уведе самоизолацију за грађане БиХ

Г.С.
Хрватска разматра да поново уведе самоизолацију за грађане БиХ

Хрватска поново разматра увођење мјере самоизолације за грађане који долазе из БиХ и Србије, изјавио је Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство гостујући у емисији Хрватског радија 'Изабери здравље' .

- Епидемија букти у другим земљама, има око 300 случајева дневно у Србији, у БиХ је скочио број на више од 400 и разматра се могућност самоизолације за грађане који долазе из тих земаља. Одлуку нисмо још донијели, али она је на столу - нагласио је он.

Додао је да упозоравају грађане да не иду у шопинге тамо јер је јефтиније. То, ипак, није слободна граница него се треба пријавити на Enter Croatia и гранична полиција разматра разлог уласка у Хрватску.

Ако је он оправдан, онда се ти грађани пуштају, а ако нема разлога, онда не. Више од 50 одсто људи који дођу на границу се враћа назад.

- Самоизолација је само корак изнад тога - објаснио је Цапак.

Када је ријеч о туристима, ситуација је, како каже за сада повољна.

- Имали смо свега неколико особа које су већ дошле заражене у Хрвтаску а нису се ту заразиле, што је јако важно ради маркетинга. Имамо прилично повољну ситуацију. Што се тиче припремљености здравственог система за обољеле туристе, он је прилагођен зимском времену у тим подручјима, па смо донијели посебне препоруке којима се повећава број туристичких амбуланти и да се локалне туристичке заједнице и жупанијски цивилни штабови припреме за евентуалну потребу изолације у неким објектима за које се они локално договоре - тврди он.

Цапак је додао да нема велике опасности за пренос вируса приликом купања у мору, али на копну је потребна физичка дистанца од два метра, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана