Хрватска неће процесуирати генерале због злочина у "Бљеску", одбиће замолницу БиХ

Дарко Момић
Хрватска неће процесуирати генерале због злочина у "Бљеску", одбиће замолницу БиХ

ЗАГРЕБ -Влада Хрватске донијела је закључак да буде одбијена замолница Тужилаштва БиХ ради спровођења истраге о кривици хрватских команданата за ратне злочине током војне операције „Бљесак“ 1995. године, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пленковић је у отвореном дијелу сједнице владе рекао да су се с тим у вези састали јутрос са генералима, кои су на списку Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ затражило је у августу ове године од Хрватске да преузме процесуирање 14 генерала Хрватске војске, осумњичене за ратне злочине.

Генерали су осумњичени за издавање наређења током операције „Бљесак“ за неселективно гранатирање и артиљеријску паљбу против цивилних циљева и на небрањене градове Градишку и Козарску Дубицу са територија под контролом Хрватске војске.

Према подацима „Веритаса“, током „Бљеска“ убијено је 283 Срба.

Андреј Пленковић нагласио је да нема елемената који би упућивали на било какву узрочно посљедичну везу ратних команданата који су одлучивали о ослобађању Источне Славоније и било каквих злочина почињених над цивилима.

-Министарство правосуђа темељно је проучило сву пристиглу документацију, а на темељу те анализе Влада  је одлучила да донесе закључак према којем ће обавијестити Министарство правосуђа да одбијамо замолницу из БиХ за пружањем међународне правне помоћи у овом случају. То смо одлучили и јер сматрамо да је једино то у националном интересу Хрватске - изјавио је Пленковић, након што је у Влади одржан састанак с генералима.

Бивши начелник Главног штаба Оружаних снага Хрватске, генерал Павао Миљавац, након састанка у Банским дворима је изјавио да је једногласно закључено да је оваква одлука донесена у интересу Републике Хрватске.

 -Непримјерено је да се након толико година подижу неке оптужнице - могу одговорно рећи да никада није било коменде - ни писаних, ни усмених, које на било који начин доводе у питање гранатирање цивилних циљева. Увијек се догоди нешто гдје постоје колатералне жртве, али намјере није било, нити се тиме можемо водити - дапаче, увијек смо покушавали спасити цивиле – тврди он.

Замолницом која је упућена хрватским правосудним институцијама, Тужилаштво БиХ тражило је од те државе да покрене кривични поступак против више команданата Хрватске војске, а на основу два извјештаја о извршењу кривичног дјела, који су 2006. и 2007. године достављени Тужилаштву БиХ из Центра јавне безбједности Бањалука.

Тужилаштво БиХ, међутим, како је „Глас Српске“ раније писао, приликом слања замолнице Државном одвјетништву Хрватске, којом тражи да преузме кривично гоњење високих официра Хрватске војске осумњичених за ратне злочине над српским цивилима и војницима 1995. године на територији Козарске Дубице и у злочиначкој акцији “Бљесак”, позвало се на Споразум о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима из 1996. године који се не односи на Републику Српску.

Поменути споразум потписан у фебруару 1996. између тадашње Владе БиХ и Владе Хрватске и да у њему децидно стоји да се односи само на територију Федерације БиХ.

Поред тога што се позвала на спорни споразум, главни тужилац БиХ Гордана Тадић замолницу је упутила и мимо прописане процедуре, јер о томе није обавијестила МУП Републике Српске на основу чијих извјештаја су формирани предмети и отворена истрага о тим злочинима.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Миљановић изјавила је раније да је тадашњи Центар јавне безбједности Бањалука у новембру 2006. године поднио извјештај против високих официра Хрватске војске због сумње да су починили ратне злочине на територији Српске, конкретно на простору Козарске Дубице.

-Тим извјештајем обухваћени су високи официри Хрватске војске Павао Миљавац, Младен Маркач, Маријан Марековић, Давор Домазет Лошо, Лука Џанко, те тројица данас покојних генерала Петар Стипетић, Имре Аготић и Иван Басарац. Касније је због злочина у акцији жБљесакж поднесен извјештај против Рената Ромића, Жељка Верказа, Рудолфа Локнера и Владе Гаврића - рекла је Миљановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана