Хрвати раде по своме, БиХ се узда у разговоре

Ведрана Кулага Симић
Хрвати раде по своме, БиХ се узда у разговоре

ЗАГРЕБ - Док хрватске институције настављају са испитивањем терена на подручју Двора и Трговске горе, гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада, домаћи званичници полажу велику наду у најављени састанак са тамошњим надлежнима и уздају се да ће комшије, ипак, кориговати планове.

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране “Кршко” објавио је да су започета узорковања и мјерења радиоактивности за дефинисање нултог или постојећег стања.

Прикупљају се узорци вода, земљишта, пољопривредних производа и шумских плодова, меда и других пчелињих производа, а наведено је да су та мјерења планирана у периоду од годину. Фонд је образложио да су узорци земљишта узети са двадесетак тачака на локацији Черкезовац те у ближој и даљој околини од велике важности за дефинисање природне радиоактивности у околини.

БиХ и Хрватска дуго воде тихи рат због намјере званичног Загреба да на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ и слива Уне, изгради одлагалиште за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво, чиме би било угрожено здравље око 250.000 становника с обје стране ријеке.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ почетком љета је утврдило приједлоге чланова експертског и правног тима, међутим то још није прошло у Савјету министара због противљења министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић, која је истакла да ту треба разјаснити многе ствари, да Хрватска још на том пољу није направила озбиљне кораке те да је спорно финансирање предложених чланова, јер постоје институције које се баве тим питањима.

У међувремену су започете одређене активности да би се за истим столом нашли ресорни министар БиХ Сташа Кошарац и његов колега из хрватске Владе Томислав Ћорић, чији ресор покрива и питање Трговске горе.

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш рекао је јуче за “Глас” да је и даље у оптицају ранији договор према којем ће састанак бити у другој половини новембра.

- Чланови кабинета министара су на вези и раде на усаглашавању датума и дневног реда састанка. Још не знамо да ли ће погоршана епидемиолошка ситуација утицати на планове. Важно је да чланови кабинети разговарају и да, на крају, и дође до састанка те да буду отворена сва питања. Уздамо се да ће првобитни договор и бити на крају и да ће састанак бити у другој половини новембра - истакао је Врањеш.

Хрватска и Словенија нису постигле договор о заједничком складиштењу отпада. Хрватска је власник половине електране “Кршко” у Словенији и до 2023. године мора да преузме пола отпада. Хрватски сабор је дао сагласност за ревизију програма, а војно складиште “Черкезовац” на подручју Двора остаје преферентна локација за одлагање. Против одлагалишта су и власт и грађани с друге стране Уне, односно у Двору.

Стручњаци

Домаћи стручњаци, који дуго чекају именовање у експертски и правни тим за борбу против намјере Хрватске да у близини Уне одлаже радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, недавно су за “Глас Српске” казали да БиХ губи превише времена на политичка препуцавања о овом проблему. Крајње је, како су навели, вријеме да се на то стави тачка и почне припрема правог одговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана