"Ход части" у Бањалуци поводом обиљежавања Дана Републике Српске ФОТО

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- У Бањалуци је данас одржан "Ход части" поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике, а градским улицама продефиловале су породице оних који су животе дали за одбрану и очување Српске.

Носећи фотографије чланова породице који су живот дали за Српску, "Ход части" се кретао од Градске управе до Трга Крајина.

У "Ходу части" учествовали су демобилисани борци, ратни војни инвалиди, чланови Удружења ампутираца “УДАС“, те остала борачка удружења која дјелују на подручју града, као и бројни спортски колективи, културно-умјетничка друштва, припадници Комуналне полиције, Градске цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасно-спасилачке јединице.

Мајка погинулог борца Зора Вуковић нагласила је да је ово најтужнији дан за породице погинулих бораца, али да су, истовремено, и поносни на најмилије који су животе дали за слободу народа.

"Рођендан наше Републике јесте 9. јануар и тај датум никада неће бити промијењен, што треба да знају и свјетски моћници", рекла је Вуковићева.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да не смију бити заборављени борци који су дали животе за стварање Републике Српске, нагласивши да је Дан Републикем 9. јануар, њихов дан.

"Друштво не смије заборавити ни њихове породице, а један број њих је данас био у `Ходу части`. Срби су велики народ, а Република Српска велика и зато се то мора с поносом изговарати", рекао је Станивуковић новинарима.

Поводом прославе рођендана Српске на Тргу Крајине јутрос су наступала културно-умјетничка друштва Ансамбла "Свилен конац" и "Јединство", док ће се свечано обиљежавање наставити концертом Данице Црногорчевић.

„Ход части“ почео је од 12 часова и креће се од Градске управе према Парку „Петар Кочић“ главном Улицом краља Петра И Карађорђевића.



Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана