ХНС усвојио нову декларацију, Човић поново изабран за предсједника

Г.С.
ХНС усвојио нову декларацију, Човић поново изабран за предсједника

МОСТАР - Хрватски народни сабор данас је усвојио нову декларацији која садржи осам тачака и наставља се, како су казали из ХНС-а, на раније усвојене декларације. Декларација је усвојена већином гласова уз три гласа против. Лидер ХДЗ-а Драган Човић, који је био једини кандидат, поново је изабран за предсједника ХНС-а. Четири гласа су била против.

У уводу се истиче потврђивање привржености европским вриједностима, али и подсјећа на то да су “посљедње двије деценије суверена и политичка права Хрвата као конститутивнога народа у ентитетима и БиХ била грубо октроисана и изложена системском политичком изигравању и правном кршењу кроз наметнуте измјене Устава Федерације БиХ, једностране измјене Изборнога закона БиХ, вишегодишње неиспуњавање пресуда Уставног суда БиХ као и неизвршавање преузетих обвеза из Мостарског споразума од 17. јуна 2020. године када су представници међународне заједнице били и свједоци и потписници”.

Осуђује се растући тренд говора мржње и поједини физички напади на “припаднике хрватскога Конститутивног народа и њихову имовину, вјерске симболе и споменике” те захваљују свим институцијама Републике Хрватске на “на континуираној политичкој, дипломатској и пројектној подршци Хрватима у БиХ, али и БиХ у цијелости”. Осуђује се и агресија на Украјину.

Уставни поредак БиХ

У тачкама се наводи да је ХНС “у потпуности опредијељен за територијални интегритет БиХ као независне, цјеловите и стабилне државе” та да ће наставити радити “на свим административно-политичким нивоима власти на испуњавању виталних стратешких циљева остваривања потпуне конститутивности Хрвата у БиХ и пуне једнакоправности с Бошњацима и Србима”.

Наводи се како ће се ХНС БиХ у своме раду “наставити залагати за даљњу децентрализацију политичке, фискалне и економске моћи сукладно захтјевима за интегрирањем БиХ у ЕУ”.

- ХНС БиХ поновно истиче како унитаристичке и сепаратистичке тенденције представљају грубе насртаје на уставни поредак БиХ, али и реалну опасност за опстојност хрватскога народа у БиХ. Одговорно тврдимо и поновно скрећемо пажњу нашим партнерима из међународне заједнице како су унитаризам и сепаратизам основни узрок блокада, стагнације, нефункционалности и кроничне нестабилности БиХ - наводи се.

Витални национални интерес

Поново су се осврнули за Жељка Комшића тврдећи да је “нелегитимни члан Предсједнишства БиХ” и да “подршка радикалних бошњачких политичких странака његовим ретроградним политикама, уз унитаризам и сепаратизам, највећа политичка опасност за стабилност, напредаки опстојност БиХ”.

- ХНС БиХ ће се противити смањењу овласти домова народа Федерације БиХ и БиХ те даљњем ограничавању виталнога националног интереса (ВНИ), а на штету хрватскога конститутивног народа као малобројнијега и у Федерацији БиХ и БиХ. Домови народа су кључне институције у којима се штите интереси конститутивних народа у мултинационалној БиХ. Домови народа не смију бити полигон за политичке блокаде које могу доћи од појединих политичких странака - поручују.

Посебно поглавље је посвећено демографији и “опстојности Хрвата у БиХ”, али и образовању у којем се наводи да ће се “ХНС БиХ и његови легитимни политички представници локалне самоуправе и жупанија/кантона залагати за школство и образовање на хрватском језику и у складу с хрватским програмом те усаглашено са међународним стандардима”.

- Као суверен народ у БиХ, Хрвати имају право на школство и образовање на хрватском језику и по хрватскоме програму. Очување хрватскога националног идентитета у школству и образовању не угрожава идентитет других конститутивних народа и мањинских заједница у БиХ - истиче се.

Јавни сервис на хрватском језику

У декларацији се поново спомиње јавни РТВ сервис на хрватском језику.

- ХНС БиХ ће наставити снажно се залагати за оснивање јавнога РТВ сервиса који програм емитира на хрватском језику и с програмским садржајима који објективно и афирмативно репродуцирају друштвени, национални и културни идентитет Хрвата у БиХ, који га у његовим специфичностима чине присутним, видљивим и препознатљивим у медијском простору БиХ.

У декларацији имају и области “Сарадња с хрватским исељеништвом”, “Заштита дигнитета домовинског рата”, “Господарство” и “ЕУ и НАТО интеграције”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана