ХНС поздравио хапшење осумњичених у афери ''Респиратори''

Срна
ХНС поздравио хапшење осумњичених у афери ''Респиратори''

МОСТАР - Предсједништво Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ поздравило је напоре правосудних и полицијских институција на расвјетљавању афера које потресају ФБиХ и конкретне потезе којима јавност свједочи у посљедња 24 часа након хапшења главних осумњичених у афери "Респиратори".

- Правна држава, поштивање Устава и законских прописа нема и не смије имати алтернативу. Цијели процес мора доживјети коначан правни и судски епилог, а одговорни појединци одговарати. Ова афера представља тест за правну државу, владавину закона и права, као и будуће активности у преговарачком процесу са ЕУ - саопштено је из ХНС-а након сједнице Предсједништва.
Из ХНС-а истичу да превирања око расподјеле средстава Међународног монетарног фонда (ММФ) морају бити разријешена у складу с политичким договором који је постигнут и одлукама Фискалног савјета у којима су кантони јасно назначени као јединице које директно учествују у расподјели новца од Централне банке БиХ.

- Компликације и покушаји остваривања политичких игроказа већ дуже вријеме немају никаквог смисла, стога Предсједништво ХНС-а захтијева од надлежних институција да финансијска средства коначно буду активна и на располагању, да би се осигурала средства помоћи за привредне субјекте и омогућио њихов опоравак и несметано функционисање - наводи се у саопштењу.
На сједници је било ријечи и о предстојећим локалним изборима који су још у правној неизвјесности због пролонгирања датума избора.

- На трагу претходних одлука Предсједништва ХНС, усаглашено је како ће ХНС имати заједничке кандидате у оним мјестима гдје је хрватски народ изложен утицају бројности друга два народа, како би остварили што бољи заједнички изборни резултат и спријечили дисперзију гласова - наводе из ХНС-а.
У саопштењу се наводи да питање Централне изборне комисије БиХ, као надлежне институције за одржавање избора, такође мора бити законски разријешено, да би изборни процес прошао транспарентно и у складу са законским прописима и демократским процедурама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана