ХНС: Бошњачки политички врх мора осудити звјерства муџахедина у БиХ

Срна
ХНС: Бошњачки политички врх мора осудити звјерства муџахедина у БиХ

МОСТАР - Из Хрватског народног сабора /ХНС/ позвали су данас бошњачки политички и државни врх да коначно осуди звјерске походе и злочине муџахедина у БиХ јер "масовне гробнице, ритуална убиства и кампови који су служили као логори за недужне цивиле никад нису доживјели осуду званичне бошњачке политике".

Из борачког одјељења ХНС-а саопштено је да је пресуда Сакибу Махмуљину, ратном команданту 3. корпуса тзв. Армије БиХ и директном руководиоцу одреда "Ел муџахедин", чији су припадници чинили злочине над небошњачким становништвом, коначно дала правни исход.

"Етничко чишћење, праћено одсијецањем глава и монструозним убиствима, ритуалним методама од муџахедина на простору зеничког краја и средње Босне, посебно су постали упечатљиви током 1993. године када ова јединица постаје службено у саставу 3. корпуса тзв. Армије БиХ као муслиманско-бошњачке војске на чијем је челу био управо недавно осуђени Махмуљин", наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да су национални сукоби искориштени за радикалну исламску идеологију и "џихадску борбу" као претече данашњег дјеловања злогласне терористичке организације "Исламска држава" /ИСИЛ/ на простору Европе.

"Лашванска долина и хрватски народ средње Босне били су жртве злочиначког и ритуалног дјеловања и убистава јединице жЕл муџахединж чији злочини у Милетићима, Бикошима и низу других мјеста и данас нису расвијетљени. Шесторица припадника ове јединице били су организатори терористичког напада на Свјетски трговински центар 2001. године, што бошњачко политичко вођство и данас прећуткује", истакли су из ХНС-а.

Из ХНС-а су навели да се радикална идеологија утемељена на исламском тумачењу борбе против "невјерника" звјерским методама и данас, нажалост, оправдава од бошњачког политичког и државног врха који директно одговорне појединце величају и представљају херојима.

"Масовне гробнице, ритуална убиства и кампови који су служили као логори за недужне цивиле никад нису доживјели осуду званичне бошњачке политике. Умјесто осуде, иста политика здушно брани и оправдава убиства и злочине недужних цивила за чијим се посмртним остацима и данас трага", наведено је у саопштењу.

Правна држава и њено дјеловање морају, сматрају у ХНС-у, имати своје правно упориште чије резултате одбијају они који би такво дјеловање управо требали заговарати.

"Позивамо све они који и данас негирају и одбијају осудити монструозне злочине осуђених појединаца да покажу пијетет према жртвама истих како би ово друштво коначно усвојило европске вриједности и цивилизацијски искорак западног свијета којем припадамо, а у складу са 14 приоритета Европске комисије који наглашавају јамчење независности правосуђа као предуслов и императив европске будућности БиХ", истакли су из борачког одјељења ХНС-а.

Суд БиХ осудио је у петак, 22. јануара, првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на јединствену казну од десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године. Махмуљин је крив јер је у својству команданта пропустио да спријечи чињење нечовјечних дјела припадника одреда "Ел муџахедин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана