ХНС: Бошњачке странке самопрозвани заштитници БиХ

Срна
ХНС: Бошњачке странке самопрозвани заштитници БиХ

МОСТАР - Хрватски народни сабор /ХНС/ саопштио је да бошњачке странке дају себи ексклузивно право да буду самопрозвани заштитници БиХ и дочекују “на нож” изјаве министра спољних и европских послова Хрватске Гордана Грлића Радмана јер стаје у заштиту Дејтонског мировног споразума чији је Хрватска потписник, као и уставног поретка БиХ.


Из ХНС-а су навели да оцјене о евентуалним мијешањима треба и морају да донесу институције БиХ као рефлексију стајалишта сва три конститутивна народа, а не да оне буду став једне стране која представља искључиво одређени народ.

“Покушај стварања једностраног монопола над уређењем државе, који је уз то и неуставан, за хрватски народ и њихове легитимне представнике је недопустив. Доцирање које долази из политичког Сарајева одавно је постало сврха самоме себи, чак је постало својеврсно средство обрачуна унутар бошњачке политичке сцене”, наводи се у саопштењу.

У игри “ко је већи Бошњак/Босанац” хрватски народ неће учествовати нити се планира увлачити у такве игроказе.

“Легитимни хрватски представници желе практично осигурати своја Уставом гарантована права и једнак статус са друга два конститутивна народа и у томе има неизмјерну подршку истинских пријатеља БиХ”, наводи се у саопштењу.

ХНС истиче да Хрватска не скрива нити има потребу скривања стратешке важности и партнерства према земљи с којом дијели најдужу границу, а шефу хрватске дипломатије захваљује за подршку коју пружа БиХ, као и конкретним потезима за хрватски народ у БиХ и настојањима да креирају европску државу.

Министар спољних и европских послова Хрватске Горан Грлић Радман рекао је да је Жељко Комшић узурпирао позицију која припада ономе кога бира хрватски народ, што је примјер како не треба бити.

“Ако је трочлано Предсједништво рефлексија мултиетничке структуре БиХ, онда то господин Комшић није. И сад у Предсједништву БиХ имамо представника српског народа и два представника бошњачког народа. То није у реду и желимо да се та неправда исправи управо промјеном Изборног закона, за што се гласно залажемо и као чланица ЕУ”, рекао је он.

Странка демократске акције саопштила је да се изјава хрватског министра спољних и европских послова да Хрватска неће дозволити наметање грађанског уређења БиХ може протумачити као директно мијешање у унутрашње ствари БиХ које не доприноси добросусједним односима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана