Хладан туш: Турковићева чекала 50 респиратора, они путују у Црну Гору

ГС
Хладан туш: Турковићева чекала 50 респиратора, они путују у Црну Гору

САРАЈЕВО - Хуманитарна медицинска помоћ из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), која садржи и 50 респиратора, а чији је долазак јутрос најавило Министарство иностраних послова (МИП) БиХ, уопште није намијењена БиХ, већ Црнoј Гори.

Да парадокс буде већи, авион је, како је јутрос најављено из МИП-а, требало да дочека Бисера Турковић, министар иностраних послова БиХ и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ, са представницима Тима за кризне ситуације МИП-а БиХ.

У јутрошњем саопштењу из МИП-а БиХ наведено да супруга владара УАЕ шаље по други пут помоћ народу БиХ.

"Супруга потпредсједника и премијера УАЕ и супруга владара Дубаија, шеика Хинд бинт Мактоум бин Јума Ал Мактоум, супруга Њ.В. шеика Мохаммеда бин Расхида Ал Мактоума, шаље хуманитарну медицинску помоћ како би помогла народу БиХ у борби са пандемијом корона вируса", наведено је у саопштењу из МИП-а БиХ, које је медијима стигло јутрос.

Како је у том саопштењу наведено, помоћ је требало да стигне приватним авио оператером Владе Дубаија Боинг 747-400 у 13.30.

"Ријеч је о врло вриједној помоћи у којој се, између осталог, налази и 50 респиратора. Авион ће данас дочекати замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова Бисера Турковић са представницима Тима за кризне ситуације Министарства вањских послова БиХ", саопштили су из МИП-а БиХ.

Ипак, неколико часова касније, стиже – хладан туш. У новом саопштењу из МИП-а признали су да респираторе нећемо добити ми, већ Влада Црне Горе.

Правдају се из МИП-а да су долазак помоћи УАЕ за БиХ најавили на основу "обавјештења које је путем вербалне ноте доставила Амбасада УАЕ службеним линијама комуникације".

"Предметном нотом Амбасаде УАЕ у Подгорици, из које се нерезидентно покрива Босна и Херцеговина, затражена је дозвола слијетања за приватни авио оператер Боинг 747-400 Владе Дубаија, у којој је наведено да транспортује помоћ за владу и грађане Босне и Херцеговине", тврде из МИП-а.

Како додају, слиједом тога су издали саопштење са којим је упозната јавност у БиХ и исказали своју захвалност супрузи потпредсједника и премијера УАЕ и супрузи  владара Дубаија, шеика Хинд бинт Мактоум бин Јума Ал Мактоум, на "неочекиваној великодушној помоћи по други пут за грађане БиХ".

"Непосредно прије слијетања авиона, у новој вербалној ноти амбасаде УАЕ обавијештени смо да је корисник ове помоћи Влада Црне Горе, а да се сарајевски аеродром користи за истовар робе", навели су из МИП-а.

(НН)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана