Хладан туш из Брисела за бошњачке политичаре

Ведрана Кулага Симић
Хладан туш из Брисела за бошњачке политичаре

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Уколико наредне седмице и дође до састанка у формату који је замислио европски комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи, а који је у Брисел позвао представнике три конститутивна народа у БиХ, тешко да епилог може довести до значајнијег преокрета у позитивном смислу на домаћој политичкој сцени, али је занимљиво да је, овај, пут стављен акценат на конститутивност.

Став је то саговорника “Гласа” након што је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић објелоданио да је Вархељи на састанак позвао представнике три народа, а не политичких странака што је у старту изазвало негодовање бошњачких политичара.

Политиколог из Источног Сарајева Филип Матић не очекује ништа посебно, уз оцјену да састанци домаћих представника са званичницима ЕУ асоцирају на понашање дјеце пред строгим родитељима.

- Када оду у Брисел сви су за ЕУ и чујемо помирујуће тонове, а кад се врате у БиХ добијемо то да свако прича различиту причу те је тешко разлучити да ли је и шта тамо договорено, тако да ни очекивања од новог потенцијалног састанка нису велика. Вјерујем да ће то бити ново политичко поигравање - истакао је Матић за “Глас”.

Конститутивност је, ипак, увијек камен спотицања у БиХ, али сматра да то, од те уставне категорије, праве политичари.

- У свијету има земаља гдје су такозване консоцијацијске демократије уређења. Једна Белгија, која има Фламанце, Валонце који не говоре истим језиком и имају доста културних разлика, успијева да буде функционална држава која је у срцу ЕУ и апсолутно поштује такве конститутивности. Тако да није проблем у направљеном систему, него у приступу - каже Матић.

Подвлачи да систем као систем није лош у БиХ.

- Може функционисати и на принципу виталних националних интереса као принцип “алармног звона” у Белгији, али ми нисмо Белгијанци - закључио је Матић.

Члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски вјерује да ће и овај састанак да прође без великих резултата јер је већ видљиво да бошњачке партије одбијају разговор у овом формату, док неки негодују што нису позвани.

- Али важно је да практично од највећег европског званичника за нас, који смо на путу ка ЕУ, долази позив на састанак у том формату. Можда је неки индикатор, а барем за сада нема реакција других званичника из ЕУ који би осудили Вархељијев позив - рекао је Ситарски за “Глас Српске”.

Подвукао је да су конститутивни народи уставна категорија.

- Можда део бошњачког бирачког тела када види да је такво расположење у ЕУ, ако нико од европских званичника не осуди позив Вархељија, дигне руке од тих покушаја негирања конститутивности у БиХ. Тај лакмус папир је употријебљен да се види ко како сагледава БиХ, али и испита пулс и страних играча. Добар део Бошњака је поверовао у ту пропаганду да је ЕУ против начела конститутивности. Сада су чини се, ако се тако може рећи, добили један хладан туш - истакао је Ситарски, подсјећајући да Бошњаци већ негирају позив, а Срби и Хрвати су пристали.

Лидер ДФ-а Жељко Комшић, који је хрватски члан Предсједништва БиХ, је за позив Вархељија рекао да је потпуно промашен. Додао је да умјесто да Европска комисија санкционише Човића и Милорада Додика због обарања реформских закона из мишљења Европске комисије, зове њих и Бакира Изетбеговића да би им Додик и Човић представили планове о подјели БиХ. И Изетбеговић лидер највеће бошњачке партије - СДА већ је поручио да не пристаје на формат састанка са представницима народа.

Принципи

Лидери странака међу којима није било представника СДС-а и ХДЗ-а БиХ у јуну су разговарали са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Бриселу. Договор који је уоквирен у политички споразум о принципима за осигурање функционалне БиХ за напредак на европском путу, изазвао је по повратку политичара у БиХ потпуну конфузију јер је документ, који није ни потписан, преко ноћи постао алат за међусобне оптужбе и поткусуривање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана