Херцеговина у страху од миграната

ATV
Херцеговина у страху од миграната

Пуне двије године мигранти харају Херцеговином. Од Албаније преко Црне Горе стижу у брда и врлети, нема села да у њега нису завирили.

За девет мјесеци ове године из Херцеговине је враћено око 1900 миграната. У задњих мјесец дана на удару је општина Билећа.

Како кажу граничари највећа најезда миграната је управо на подручју око граничног прелаза Делеуша. Мигранти пјешке пређу сва брда, а прва на удару су гранична села у општини Билећа. Након тога козјим стазама, кроз крш и преко брда мигранти долазе до Билеће, након чега се расплину по осталим билећким селима.

Мјештани у чуду и на мукама.. Мали је број напуштених кућа да нежељени гости нису провалили у њих, у некима су изазвали и пожаре. У херцеговачким селима углавом су старији и занемогли становници. Живе у страху.

“На велико влада страх, ја се бојим и у мене кући да неће доћи па провалити јер је кућа близу цесте па ће доћи и ући”, рекао је Младен Козјак, мјештанин.

И билећки начелник поред своје куће на периферији свакодневно гледа мигранте. Миљан Алексић каже да је ово велики проблем и да надлежни у БХ институцијама од њега окрећу главу. Ипак, он је нашао рјешење.

“Имам три расна пса и они су најбоља заштита од миграната. Жалиле Вам се суграђани да имају проблема? Па ево ово село, пролазе кроз њега, улазе и спавају у крмедарима, кокошарима, краду кокошке. Безобразни су, једног човјека су напали камењем”, истакао је Миљан Алексић, начелник Биљеће.

Пуне руке посла имају полицајци, у билећкој станици полиције кажу да сваконевно стижу пријаве на мигранте. На мукама су граничари, стижу свукуда, а службеника фали у великом броју.

“Припадници Граничне полиције врше појачане мјере у граничном појасу уз кадровски мањак који је евидентан 2017. године. Све снаге су максимално ангажоване, људима се не знају ни годишњи одмори, раде у ванредни условима, раде у тешким условима, јер сви знамо у каквом се херцеговачком кршу ради”, рекла је Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције БиХ.

“Евидентно је да је повећано кретање миграната у посљедњих мјесец дана, најчешће су села Врањска, а ту су засеоци Крстаче, Тодорићи, Симојова гдје мигранти у напуштеним кућама ноћивају и користе их за смјештај”, нагласио је Радослав Кокољ, замјеник командира ПС Билећа.

Баш у напуштеној кући у селу Тодорићи, четрдесетдеветогодишњи Милорад Чомић у суботу је након сукоба са десетак миграната убио једног. Тужилац Жарко Милић каже да је обдукција показала да је мигрант чиј идентитен није познат упуцан у око, зна се и да ће сутра бити сахрањен на гробљу у Билећи. Чомић је све признао па је пуштен да се брани са слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана