Хелез: У Турску шаљемо инжењерску и дио јединице за спасавање, ћебад, опрему, прикупљамо крв

Анадолија
Хелез: У Турску шаљемо инжењерску и дио јединице за спасавање, ћебад, опрему, прикупљамо крв

САРАЈЕВО - Наш војни дио љекарског тима који дјелује у склопу Балканског љекарског тима већ је кренуо за Турску, а данас оперативно утврђујемо колики број преосталих припадника Оружаних снага БиХ ће кренути у помоћ унесрећеним у земљотресима који су погодили ту земљу, односно гдје ће бити смјештени и ко ће их прихватити.

Потврдио је то за Анадолију министар одбране БиХ и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Зукан Хелез.

-То ће бити врло брзо спроведено - нагласио је Хелез.

Није могао да прецизира број припадника ОС БиХ који ће учествовати у акцијама у Турској, јер, како је навео, "то улази у сферу тајности“, али је истакао да ће ангажман припадника ОС БиХ у збрињавању унесрећених бити максимално у складу са могућностима".

-Министарство одбране је у сталном контакту са амбасадом Турске у Сарајеву и не радимо ништа на памет. Све активности спроводимо у координацији са амбасадом да не направимо ништа што не треба - истакао је Хелез.

Напомиње да су предузели шест активности.

-Све припремамо оперативно и спроводимо. Шаљемо једну јединицу из инжењериског батаљона, љекарски тим који је у оквиру Балканског љекарског тима, имамо јединицу за спашавање приликом несрећа и непогода која се ангажује у БиХ приликом пада авиона и хеликоптера. Дио те екипе ћемо послати тамо да помогну унесрећеним, односно у њиховом тражењу. Покренули смо добровољно даривање крви. Имамо око 10.000 припадника оружаних снага БиХ, све су то момци који могу дати крв - навео је Хелез.

Отворен је и жиро рачун за прикупљање финансијске помоћи.

-Мало смо одлуку измијенили и учинили да повећамо ангажман и спустимо до најниже инстанце по командној одговорности тај сегмент да видимо да то буде што више и боље. И ја сам уплатио први да покажем примјером - рекао је Хелез.

Оружане снаге  ће, додаје, обезбиејдити и ћебад и опрему потребну за збрињавање унесрећених.

-Све активности које радимо су такве да Оружане снаге функционишу без проблема и да ништа не успори или смањи мобилност ОС. У процедури смо тражили сагласност Предсједништва БиХ. Њихово је да одобре, а ми смо радили на припремама - навео је Хелез.

Хелез истиче да је дан након земљотреса све покренуо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана