ХДЗ неће подржати извјештај незаконито изабраног ЦИК-а

Срна
ХДЗ неће подржати извјештај незаконито изабраног ЦИК-а

САРАЈЕВО - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић /ХДЗ/ изјавио је да неће подржати извјештај о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ за прошлу годину јер су чланови ЦИК-а изабрани незаконито.

Ловриновић је рекао да не може подржати извјештај тијела које је незаконито формирано.

"Није постојала листа тих кандидата, само их је неко из рукава истресао", каже Ловриновић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто рекла је да је извјештај који се данас нашао на дневном реду сачинила нелегална комисија.

"Један број чланова ЦИК-а регуларно је изабран, али други није. Процедура о избору чланова је прекинута", подсјетила је Кришто.

Она је рекла да се многи заклињу у БиХ, а не схватају да је она земља три конститутивна народа.

"Имам осјећај да смо данас дошли овдје да нам неко држи лекције. Ако мислите да ћете доћи до рјешења критикујући представнике из ХДЗ-а, онда реците, да вас подржимо", рекла је Кришто.

Посланик Златан Бегић /СДП/ рекао је да је извјештај сачињен коректно.

Посланици су размотрили Приједлог декларације о добијању кандидатског статуса за чланство у ЕУ чији је предлагач посланик ХДЗ-а Никола Ловриновић.

Ловриновић је, образлажући свој приједлог, навео да је ријеч о акту који је помало закаснио, истичући да су се појавиле погрешне интерпретације у појединим медијима.

"Почетком јула је овај приједлог предат на протокол. Били смо на трагу да покажемо кредибилан напор за кандидатски статус за чланство у ЕУ", рекао је Ловриновић, појашњавајући да му је намјера била да се избјегне беспотребно чекање за одговарање на беспотребна питања.

Он сматра да је овај акт декларативан став да БиХ жели бити члан ЕУ, те наглашава да би се, добијањем кандидатског статуса, убрзало и доношење закона о јавним набавкама који је усклађен са директивама ЕУ.

"Другачија би била и методологија. Ми смо у претчекаоници да бисмо добили кандидатски статус. Мислио сам да је ово добар документ и да би било добро имамо изјашњење оба дома Парламентарне скупштине БиХ. Мислим да смо од 14 приоритета испунили најтеже услове - владавина права и реформа правосуђа", рекао је Ловриновић.

Посланик СДА Алма Чоло је навела да нема намјеру да подржи овај акт.

Овим је исцрпљен дневни ред данашње сједнице, а посланици ће након паузе приступити гласању.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана