ХДЗ БиХ: Недопустиво нарушавање улоге кантона

Срна
ХДЗ БиХ: Недопустиво нарушавање улоге кантона

МОСТАР - Званичници ХДЗ-а БиХ поново су позвали на хитно законски утемељено дјеловање свих институција власти, без одузимања или изостављања уставних надлежности, саопштено је након видео-састанка предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића са званичницима те партије са федералног нивоа.

Из ХДЗ-а БиХ истичу да је недопустиво изостављање и нарушавање улоге кантона, који са осталим нивоима власти активно учествују на сузбијању глобалне здравствене кризе поводом вируса корона, као и заштити здравствених, економских и безбједосних система.

У саопштењу је наведено да је кључно омогућити рад законодавног тијела и да је ХДЗ БиХ изричито против покушаја спречавања рада Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и да се све одлучује у Влади.

"Закон о ублажавању негативних економских посљедица мора бити усклађен и усмјерен на заштиту сваког радног мјеста, радника и предузећа, уз упућени сет мјера на Владу ФБиХ, као и прилагођавање Закона о ублажавању посљедица вируса корона", наглашено је на састанку.

Из ХДЗ-а поручују да трансфер из федералног буџета нижим нивоима власти, кантонима, градовима и општинама, гарантује њихову стабилност и мора бити распоређен у складу са законом и донесеним актима овогодишњег буџета ФБиХ.

"Влада Федерације БиХ мора хитно донијети и закон о финансијској консолидацији јавних здравствених установа у ФБиХ. Посебном одлуком финансијска средства морају ићи према болницама и домовима здравља за набавку опреме и потребних здравствених материјала. Посебно је наглашено укључивање кантона с осталим нивоима власти у писмо ММФ-а, изричито се морају поштовати надлежности", закључено је на састанку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана