Хасим Шаботић, директор Агенције за борбу против корупције: Политичка воља услов за озбиљнији искорак

Ведрана Кулага
Хасим Шаботић, директор Агенције за борбу против корупције: Политичка воља услов за озбиљнији искорак

САРАЈЕВО - У БиХ би ускоро требало да буду усвојене нове смјернице за борбу против корупције, а директор надлежне агенције за те послове на нивоу БиХ Хасим Шаботић упозорава да разлога за забринутост има те да се неки приступи на терену морају мијењати од коријена.

Агенција за борбу против корупције БиХ успостављена је на основу закона који је усвојен 2009. године, а њено оснивање био је један од услова из Мапе за либерализацију визног режима.

На адресу БиХ годинама стижу упозорења да борба против те пошасти још није на потребном нивоу, а тога су свјесни и у руководству те Агенције, из које су прије неколико година упозорили да су им у неким случајевима везане руке јер немају довољно капацитета, али нема ни санкција за оне који им не достављају податке и одбијају сарадњу.

У Агенцији се надају да ће се ситуација поправити, а Шаботић је потврдио да је нацрт новог стратешког оквира за борбу против корупције до 2024. године завршен те да би ускоро требало да буде упућен у Савјет министара БиХ.

Разлике у односу на акт који је престао да важи завршетком 2019. године су, како каже први човјек надлежне Агенције, вишеструке осим општег дијела. Поједини стратешки програми и активности ће, нагласио је, имати одређени секторски приступ уз уважавање уставног и административног уређења БиХ, док ће и јединице локалне самоуправе бити у фокусу процеса успостављања и развоја координисаних политика борбе против корупције.

Нови стратешки оквир је усмјерен на четири циља. То су успостављање и јачање институционалних капацитета, промовисање и спровођење превентивних антикорупцијских активности у јавном и приватном сектору, унапређење ефикасности правосудних институција и органа за спровођење закона у откривању те процесуирању коруптивних кривичних дјела и укључивање цјелокупног друштва у борби против корупције.

На питање да ли је спровођење сад већ истекле Стратегије дало резултате, каже да подаци показују да има резултата те да је у току финализација четвртог, завршеног извјештаја о мониторингу спровођења Стратегије.

Шаботић је, наиме, крајем прошле године истакао да ће, ако у овој не буде већих резултата борбе против корупције, бити неопходно јавно рећи ко је крив и ко не рјешава оно што треба да се спроведе, а за “Глас Српске” је казао да би велики допринос борби против корупције требало дати професионализација антикорупцијских тијела, којих, нажалост, још нема на свим нивоима власти.

- И она која су формирана већином раде са недовољним капацитетима, средствима за рад, те су директно зависна од скупштина, односно влада што се мора промијенити. Корупција је широко распрострањена и то је разлог за огромну забринутост. За ефикасно рјешавање овог проблема је потребна снажна политичка воља, као и снажан одговор кривичноправног система на корупцију на високом нивоу - рекао је Шаботић.

Борба против корупције је, додао је, дуг и комплексан процес у којем нема брзих и једноставних рјешења.

- Потребно је спроводити континуиране активности, због чега је неопходно да се у циљу надоградње и континуитета претходне Стратегије за борбу против корупције и Акционог плана за њено спровођење настави са том стратешком борбом кроз усвајање, а касније и примјену Стратегије до 2024. и пратећег Акционог плана - закључио је Шаботић.

Закон

У парламентарну процедуру су поодавно упућене измјене закона које се односе на рад Агенције за борбу против корупције, а у циљу постављања бољих темеља. Иницијатор је била сама Агенција, а предлагач Комисија за избор и праћење рада Агенције. Предложене измјене још нису разматране.

- Нова комисија још није формирана од избора до данас. Очекујемо да ће то бити један од приоритета новог сазива Комисије када буде формирана, а потом и Парламента - рекао је Хасим Шаботић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана