Хартман: БиХ се није укључила у европску набавку медицинске опреме

Срна
Хартман: БиХ се није укључила у европску набавку медицинске опреме

САРАЈЕВО - БиХ до сада није искористила понуду ЕУ да се заједнички наручују средства медицинске помоћи и тиме уштеди новац пореских обвезника, изјавила је амбасадор Аустрије у БиХ Улрике Хартман.

Она сматра да се координација мјера на нивоу БиХ, у погледу сузбијања епидемије вируса корона, више не осјети.

"У почетку је у БиХ било брзе реакције и извијесне усаглашености између органа власти на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта. Кризни штабови цивилне заштите у почетку су остављали утисак да зналачки и одговорно владају ситуацијом", рекла је Хартманова за "Дневни аваз".

Према њеним ријечима, усред епидемије потребно је интензивно радити, увести привредне мјере, задржати људе на послу и олакшати предузећима даље постојање, а Аустрија је у том погледу већ увела подстицаје за скраћени рад како би стимулисала послодавце да не отпуштају раднике.

"У привреди би заиста била важна координација мјера у БиХ да би се обезбиједила транспарентност и правна сигурност. У јавности постоји слика да су подјела позиција у институцијама БиХ и политичко позиционирање странака за локалне изборе, приоритет у односу на питања незапослености, финкционалног система здравствене заштите, побољшања квалитета ваздуха, транспарентне и брзе изградње путне инфраструктуре или модернизације образовног система", рекла је амбасадор Аустрије у БиХ.

Хартманова је потврдила добре и пријатељске односе између БиХ и Аустрије.

Она је поручила да ће бржи пут БиХ ка ЕУ бити могућ ако се обезбиједи посвећен рад на испуњавању 14 приоритета Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана