Харадинај: Ићи ћемо на референдум за уједињење с Албаниом

Танјуг
Foto: Архива

ПРИШТИНА - Предсједник Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај најавио је данас референдум за уједињење с Албанијом.

Он је током представљања изборног програма рекао да самопроглашено Косово не може чекати док други не буду расположени да ријеше многа отворена питања.

"Доћи ће дан када ће нови амерички предсједник или нови њемачки канцелар морати да се изјасне о томе шта ће рећи Косову 2024, 2025. или 2026. године...Очекујте да учинимо нешто. Нити смо прихватили нити оставили замрзнути сукоб, нити смо прихватили да нас раздвајају, али ћемо ићи на референдум за уједињење са Албанијом, упамтите ово", рекаоје Харадинај, преноси Косово онлајн.

Објаснио је да то није питање љубави и подсјетио да су косовски Албанци прије 20 година дали ријеч Западу да желе да поштују заједничку визију да се тзв Косово придружи ЕУ, НАТО-у, да постане чланица УН и да га Београд призна.

"Ако ЕУ жели да убиједи пет земаља чланица да промијене став, а Америка је желела да нам помогне да добијемо признање Израела, зашто нас наши европски партнери држе тако изоловане, зашто нас остављају по страни и с времена на вријеме нам кажу да смо за то криви ми. Нису ли криве Србија и друге сусједне државе, да ли су оне биле савршене", рекао је Харадинај и додао:"не можемо само чекати да неко буде расположен да ријеши питање Косова".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана