Хапшење у Станарима: Американцима и Британцима подметао компјутерске вирусе па им узимао новац

Срна
Хапшење у Станарима: Американцима и Британцима подметао компјутерске вирусе па им узимао новац

БАЊАЛУКА - Радислав Пејчић из Станара ухапшен је оквиру међународне полицијске истраге због сумње да је извршио кривична дјела израда и уношење компјутерских вируса и прање новца, сазнаје незванично Срна.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, наводећи иницијале осумњиченог, саопштило је да је истрагом утврђено да је осумњичени Пејчић заједно са другим особама са подручја источне Европе, уносио компјутерске вирусе  оштећенима са подручја Велике Британије, САД и других земаља западне Европе и свијета у сврху креирања мреже заражених рачунара (такозвани Ботнет) након чега су контролисаном употребом мреже заражених рачунара вршили нападе ( DDoS, Ransomware) с циљем стицања противправне имовинске користи.

У саопштењу је наведено да су полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске са партнерским агенцијама за спровођење закона из Велике Британије реализовали су међународну акцију усмјерену на лица која врше израду и уношење компјутерских вируса.

- Након вишемјесечне истраге у оквиру које су идентификована лица која су креирала малициозне програме, те их дистрибуирали путем специјализованих платформи на интернету, уз сагласност Окружног јавног тужилаштва у Добоју, а по наредби Основног суда у Добоју, слободе је лишено лице Р.П. из Станара – навели су у МУП-у Српске.

Претресом стамбених и других просторија које користи осумњичени у Станарима пронађено је и одузето више комада различитих мобилних телефона, рачунара, таблет, више комада преносних меморија, СИМ картица различитих телеком оператера из Европе и свијета, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дијелима, као и 37.000 КМ у разним апоенима КМ и евра.

У саопштењу из МУП-а се наводи да је извршено и блокирање банковног рачуна на којем се налази око 46.000 КМ.

Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца Окружног јавног тужилаштва Добој, лице лишено слободе је пуштено на слободу, док ће против њега надлежном тужилаштву бити поднесен извјештај о извршеном кривичном дјелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана