Хамзи Лабидију, најмлађем ратнику "Исламске државе" из БиХ година затвора

ГС
Хамзи Лабидију, најмлађем ратнику "Исламске државе" из БиХ година затвора

САРАЈЕВО - Суд БиХ прихватио је споразум о признању кривице који је Тужилаштво БиХ склопило са Хамзом Лабидијем (22), а којим је предвиђено да он одслужи годину затвора због ратовања у Срији, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Лабиди је најмлађи повратник са сиријског ратишта.

- У присуству адвоката, оптужени Хамза Лабиди, рођен 1998. године у Завидовићима, потписао је споразумно признање кривице и у потпуности признао кривицу за кривично дјело наведено у оптужници Тужилаштва БиХ. Споразум је склопљен на приједлог одбране, након преговарања о признању кривице-  пише у саопштењу.

У складу са споразумом за оптуженог је предложена казна затвора у трајању од једне  године.

- Предложена казна у складу је са улогом и одговорношћу оптуженог у извршењу кривичног дјела – додају у Тужолаштву.

Лабидија терете да је као малољетних отишао са породицом на подручје Сирије и Ирака, гдје је боравио неколико година, те се прикључио страним паравојним или параполицијским формацијама у оквиру терористичке организације "Исламска држава"

Лабиди је имао 15 и по година када је са мајком отишао у Сирију, а придружио се очуху Емиру Алишићу, који је осуђен на двије године и шест мјесеци затвора за организовање терористичке групе. Ппрема оптужници, Лабиди је био у јединицама под командом Горана Павловића и Раме Пазаре, као и у "Бејт командосу".

Лабиди је остао у Сирији до заробљавања, а у БиХ је изручен у децембру 2019. године. У притвору је био од изручења до јула 2020. године, преноси Бирн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана