Хамдија Абдић ослобођен отпужби за убиство генерала ХВО-а Владе Шантића

Г.С.
Foto: klix.ba

БИХАЋ - Кантонални суд у Бихаћу ослободио је оптужби Хамдију Абдића Тигра и петорицу оптужених за убиство Владе Шантића, генерала Хрватског вијећа обране (ХВО) регије Бихаћ.

Ову информацију за klix.ba је потврдио Абдићев адвокат Ален Накић.

"Суд је донио ослобађајућу пресуду. У цијелости је уважио аргументацију одбране", казао нам је Накић.

Додао је да је загонетно како је таква оптужница и могла бити потврђена.

Према оптужници Кантоналног суда у Бихаћу која је потврђена 2019. године, за отмицу и ликвидацију генерала Владе Шантића теретили су се некадашњи командант Војне полиције Петог корпуса Армије БиХ Хамдија Абдић звани Тигар, те припадници ове војне формације.

Хамдија Абдић је заједно са припадницима војне јединице којом је командовао, био оптужен за организирање и извођење убиства генерала ХВО-а Владе Шантића на изнимно свиреп и подмукао начин.

Пред Кантоналним судом у Бихаћу одбране Хамдије Абдића и осталих оптужених за убиство почињено 1995. године, затражиле су одбацивање оптужби и доношење ослобађајуће пресуде, због мањкавости оптужнице, недостатка доказа и застарјелости поступка.

Они су према наводима оптужнице 8. на 9. март 1995. године из просторија ХВО-а одвели Шантића у хотел "Седра" у Цазину, гдје је заробљени задобио видне повреде на глави. Затим је Шантић аутомобилом одвезен до просторија у којима је била смјештена Војна полиција 502. витешке брдске бригаде.

Наредног дана је одведен ван зграде у непознатом правцу, а усљед задобијених повреда подлегао је и његови посмртни остаци до данас нису пронађени, стоји у оптужници.

Адвокат Ален Накић, бранилац првооптуженог Хамдије Абдића званог Тигар, казао је да је претходни поступајући тужилац Хусеин Хузеировић на незаконит начин, тражећи паузу, приложио потписан записник на којем су, како је рекао, били трагови свјеже тинте. Накић сматра да је најзначајнији дио исказа свједока Дује Шантића, сина несталог Владе, изјава да Хамдија Абдић не зна шта се десило с његовим оцем и чин руковања са оптуженим Абдићем у судници Кантоналног суда.

Адвокат Накић закључио је да у овоме предмету недостају везе, повезнице намјере као и конкретне радње оптужених, али и да је у предмету било евидентно незаконито вјештачење, изузимање узорака, претреси просторија, као и непостојећи записници о подузетим радњама.

Закључио је да би оптужба против Абдића требала бити одбијена због застарјелости дјела, а због низа пропуста и недоказаних навода оптужнице и донесена ослобађајућа пресуда.

Кантонални суд у Бихаћу ослободио је данас оптужби Хамдију Абдића Тигра и петорицу оптужених за убиство Владе Шантића, генерала Хрватског вијећа обране (ХВО).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана