Хаг укида пројекат који је предложио Караџић

Агенције
Хаг укида пројекат који је предложио Караџић

Хаг - Секретар Механизма за међународне кривичне судове одлучио је да укине пилот-пројект, да хашки притвореници могу да примају и упућују видео-позиве.

Овај пилот-пројекат покренут је након што је Радован Караџић, бивши предсједник Републике Српске, више пута тражио да му се дозволи приступ Скајпу или неком средству видео-комуникације.

Караџићев адвокат Петер Робинсон најавио је за БИРН БиХ да ће поднијети жалбу на ту одлуку, већ током наредне седмице, а преноси Фена.

Одлуком секретара ММКС Олуфемија Елиаса предвиђено је да се неће наставити са даљим фазама тестирања пројекта и да ће он бити у потпуности укинут.

Осим техничких проблема с видео-позивима, како се тврди, постоје и безбједносни проблеми.

“Шеф Притворске јединице Уједињених нација (УН) је идентификовао и анализирао високи безбједносни ризик тренутног система, а то је чињеница да би видео-позиви притвореника могли бити снимани или преношени уживо на друштвеним мрежама на интернету, као и недостатак начина за спрјечавање тога”, наводи се у одлуци секретара.

Како се додаје, шеф Притворске јединице нагласио је да тако висок ризик постоји јер ови видео-позиви не могу бити надгледани уживо због техничких и ресурсних ограничења Притворске јединице УН-а.

Тврди се и да су раније притвореници злоупотребљавали просторије за комуникацију при Притворској јединици за учествовање у јавном обраћању или телевизијској емисији без одобрења шефа Притворске јединице, што је супротно ономе што правила налажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана