Гутереш: Морална оптужница свијету због расподјеле вакцина

Срна
Гутереш: Морална оптужница свијету због расподјеле вакцина

ЊУЈОРК - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерешзамјерио је данас свијету због неправедне дистрибуције вакцина против вируса корона.

Гутереш је у обраћању на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку истакао да су слике из неких дијелова свијета, гдје су вакцине са истеклим роком, као и неискоришћене вакцине у смећу, оне које приказују "причу о нашим временима", преноси агенција Ројтерс.

Он је казао да је већина становништва богатијих земаља имунизована, док више од 90 одсто становника Африке није добило ни једну дозу.

- Ово је морална оптужница за стање нашег свијета. То је безобразлук. Прошли смо научни испит, али стичемо диплому из етике - рекао је Гутереш на генералној дебати Генералне скупштине УН-а.

Од 5,7 милијарди доза вакцина против вируса корона које су примијењене широм свијета, само два одсто их је дато у Африци.

Гутерешсе залаже за глобални план вакцинације који подразумијева да ће 70 одсто становништва свијета бити вакцинисано до прве половине сљедеће године.

Генерални секретар, који 1. јануара почиње други петогодишњи мандат на челу свјетског тијела, такође је упозорио на повећање напетости између свјетских велесила, Кине и Сједињених Америчких Држава.

- Бојим се да наш свијет пузи према два различита сета економских, трговинских, финансијских и технолошких правила, два различита приступа у развоју вјештачке интелигенције, и на крају двије различите војне и геополитичке стратегије - поручио је Гутерес.

Геополитичке подјеле подривају међународну сарадњу

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је данас САД и Кину на дијалог, упозоравајући на све више подијељен свијет.

"Бојим се да се наш свијет креће према два различита сета економских, трговинских, финансијских и технолошких правила, два различита приступа у развоју вјештачке интелигенције - и на крају двије различите војне и геополитичке стратегије", рекао је Гутереш отварајући годишњу Генералну скупштину УН.

Он је додао да је то рецепт за невоље.

"Било би далеко мање предвидиво од хладног рата. Да бисмо повратили повјерење и улили наду, потребна нам је сарадња. Потребан нам је дијалог. Потребно нам је разумијевање", истакао је Гутереш.

Он је навео да подјеле између двије силе коче напоре и у вези са другим кључним приоритетима, укључујући државне ударе.

Од фебруара, војска је преузела контролу и у Мјанмару и Гвинеји, а авганистанска влада коју подржава Запад пала је под ударом талибана.

"Видимо нагли пораст случајева преузимања власти силом. Све су чешћи војни удари, а недостатак јединства међународне заједнице не помаже", рекао је Гутереш.

Он је указао да геополитичке подјеле подривају међународну сарадњу и ограничавају капацитете Савјета безбедности за доношење неопходних одлука.

На сједници Генералне скупштине први пут ће говорити амерички предсједник Џозеф Бајден, који је растућу и ауторитарну Кину описао као најважнији изазов 21. вијека.

Кинески предсједник Си Ђинпинг ће се, такође, обратити УН, али путем видео-везе, наводи АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана