Гускова: Русија подржава Српску

Срна
Гускова: Русија подржава Српску

БЕОГРАД- Руски академик Јелена Гускова изјавила је данас да Западу неће успјети да ослаби позицију Републике Српске и подијели друштво јер Русија подржава Српску.

Гускова је на трибини "Република Српска пред новим изазовима" организованој у Београду поводом 9. јануара - Дана Републике и 28. фебруара дана доношења првог Устава Републике Српске, указала да је Русија, заузевши јасну позицију по питању очувања Дејтонског споразума, увијек изражавала подршку Србима, које су покушавали и даље покушавају да присиле на промјену Устава.

Она је подсјетила да се Москва залаже за укидање надлежности високог представника, као и за неприкосновеност Дејтонског споразума.

Гускова је навела да је стварање Републике Српске – историјски сложен, дуготрајан и "многовекторни процес", који је био веома тежак у условима вишенационалне бивше СФРЈ и оружане борбе за очување територије зарад сигурне егзистенције српског народа.

" 'Неугодни' лидер Срба у БиХ смета онима који желе да виде БиХ као унитарну, који чекају уступке као награду за могућност сна о ЕУ", рекла је Гускова.

Она је оцијенила да је Република Српска покварила све америчке планове и да, не само да је преживјела, него је и ојачала своје позиције у БиХ.

"Оно што се чинило као пораз у Дејтону, постало је побједа према којој су Срби у БиХ упорно ишли 25 година", поручила је Гускова.

Она је навела да је Дејтонски споразум писан као привремени документ јер се мислило да ће се Срби смирити када добију своју аутономију, а онда ће под чврстом контролом САД и високог представника пристати да предају надлежности како би се учврстила централна сарајевска власт.

"Веома ми импонује како се према Западу понаша Милорад Додик и када је био предсједник Републике Српске и сад, и када је одбацио такозване реформе чиме је требало да се концентрише власт у рукама Сарајева", рекла је Гускова.

Она је истакла да је Република Српска против наметања одлука, а за систем партнерства, за мир и сарадњу међу народима у БиХ.

"Досљедност руководства Републике Српске у одбрани интереса српског народа довела је до тога да је стабилност Српске постала основ стабилности читаве БиХ", рекла је Гускова.

Она је указала да српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика брине питање српске интеграције.

Према њеним ријечима, руководству Републике Српске веома је стало до јединства српског културног и духовног простора на Балкану много више него у Србији и оцијенила да се на том путу треба супротстављати Западу својим духовним вриједностима и традицијо. 

"При томе се не мисли на уједињење војним путем, већ на очување и заштиту духовног и културног простора, обнову и неговање српске традиције и коријена", нагласила је Гускова.

Она је оцијенила да САД разрађује и друге сценарије за уништавање Републике Српске и у том контексту поменула покушај у мају 2016. године да организују обојену револуцију, али да је акција пропала јер је руководство Српске било промишљено.

"Данас критеријуму искреног пријатеља, стабилног партнера и искреног русофила одговара само малена Република Српска", каже Гускова.

Организатори трибине су Представништво Републике Српске у Србији и портал "Све о Српској".

Трибина је уприличена у оквиру прославе у Србији, 9. јануара Дана Републике уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана