Гускова: Додик са правом критиковао Инцка

Срна
Гускова: Додик са правом критиковао Инцка

БЕОГРАД - Руски експерт за Балкан Јелена Гускова оцијенила је да је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању амбасадорима Савјета безбједности УН потпуно оправдано критиковао високог представника у БиХ Валентина Инцка да заступа интересе Бошњака и поново покренуо питање затварања ОХР-а.

- Додик је у праву када је критиковао Инцка, који се на овој фунцкији налази од марта 2009. године, да се мијеша и у економску политику Републике Српске, увијек говорећи само у име муслимана и покушавајући да наметне рјешења која нису у складу са Дејтонским споразумом - рекла је Срни Гускова, која је руски академик и историчар.

Она је оцијенила да је Додик још једном са правом покренуо питање затварања ОХР-а који омета спровођење реформи и спутава политички развој БиХ.

- Бањалука се залаже за даље економске реформе како у Републици Српској, тако и на нивоу БиХ, у складу са Дејтонским споразумом и захтјевима ЕУ. И у томе има пуну подршку Москве", нагласила је Гускова, која је и сенатор Републике Српске, те академик Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) и Српске академије наука и уметности (САНУ).

Она је оцијенила да су поступци европских земаља које су осудиле Додиков говор, прилично предвидљиви јер они не могу толерисати чињеницу да Република Српска постаје све самосталнија, што блокира многе западне иницијативе за централизацију БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана