Гујон: Сада ћу моћи да радим уз државу Србију за Србе

Танјуг
Гујон: Сада ћу моћи да радим уз државу Србију за Србе

БЕОГРАД- Нови вршилац дужности Управе Министарства спољних послова Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, француски хуманиста Арно Гујон рекао је да му је част што је именован на ту функцију и истакао да ће сада моћи да ради уз државу Србију, у држави Србији, за Србе, не само на Косову и Метохији већ и у региону и дијаспори.

- Част ми је што су ме министар спољних послова Никола  Селаковић и председник Александар Вучић именовали на ову дужност. Један такав позив увек је изнанађење, а у мојм случају велико признање - рекао је Гујон за Јутарњи дневник РТС-а.

Најавио је да се за почетак, због ограничења путовања због пандемије корона вируса, усредсредити на регион, подсјећајући да у многим земљама региона наредне године следи попис становништва, што је веома важно за положај Срба.

- То је важно за опстанак Срба у земљама окружења и очување њиховог идентитета, културе, језика, као и за и унапређење њиховог положаја. Треба да пратимо случајеве дисткриминације. Бити Србин било где у свету, а поготово на Балкану, где су Срби конститутивни народ, треба да буде понос, а не да се неко стиди свог порекла - истакао је Гујон.

Додао је да је поносан што су његове ћерке и Францускиње и Српкиње, и да то треба да буде случај свуда - и у Хрватској и у Македонији и у свим другим земљама.

Мавео је да ће му искуство које је као оснивач невладиних организација "Солидарност за Косово" и "Иницијатива за наталитет и останак младих у Србији" стекао током бројних акција помоћи српском народу на Космету бити потребно.

Истакао да има простора да се побољша однос дијаспоре с матицом и да се поврати међусобно повјерење.

- Срби, и у региону и у дијаспори, имају само Србију и Србија треба да буде уз њих. Част ми је што сам именован да ја будем та веза између Срба из расејања и региона са матицом Србијом - казао је Гујон.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана