Гудељевићева моли грађане за стрпљење

Срна
Гудељевићева моли грађане за стрпљење

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић изјавила је да надлежне институције раде све што је у њиховој моћи да прве вакцине што прије стигну у БиХ, те замолила грађане за стрпљење.

Гудељевићева је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекла да су надлежне институције у БиХ изразиле спремност за прихват и "Фајзерове" вакцине која захтијева посебно складиштење.

Она је навела да ће Министарство цивилних послова данас одговорити Глобалном савезу за вакцине /ГАВИ/ и чекати одговор када и колико ће вакцина стићи у БиХ.

Гудељевићева је рекла да иницијатива посланика у Представничком дому Дениса Звиздића којом се омогућава Савјету министара да започне преговоре са компанијама за производњу и дистрибуцију вакцина против вируса корона још није дошла на Савјет министара.

Према њеним ријечима, када иницијатива дође на сједницу Савјета министара тада ће се донијети конкретна одлука.

Она каже да не очекује да ће било какви сукоби унутар Савјета министара утицати на доношење одлуке о вакцини.

Када је ријеч о директним споразумима за набавку вакцина против вируса корона, Гудељевићева је поновила да Министарство цивилних послова у свом плану рада и буџету нема предвиђена средства за набавку вакцина.

"Министарство цивилних послова није министарство здравства БиХ, већ само координише активности на нивоу БиХ када је то потребно", појаснила је она.

Гудељевићева је подсјетила да је Влада Федерације БиХ донијела одлуку да прве вакцине иду у Мостар, јер располаже одговарајућим складиштем.

Она је навела да су Уницеф и УНДП рекли да су у процедури још два фрижидера која су потребна за складиштење "Фајзерове" вакцине.

"Ми преко Европске комисије радимо на томе да нам стигне и вакцина `модерна`", рекла је Гудељевићева и додала да ће Министарство, чим буде имало конкретне информације, обавијестити јавност о њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана