Група рудара у Лукавцу одбила радити, у јаме неће сићи у Мрамору и Дубравама

ГС
Група рудара у Лукавцу одбила радити, у јаме неће сићи у Мрамору и Дубравама

ЛУКАВАЦ - Рудари Површинског копа Шикуље у Лукавцу јутрос нису стали на своја радна мјеста, а сасвим је извјесно да друга смјена радника неће сићи у јаме рудника Мрамор и Дубраве.

Разлог за то је кашњење у исплати плаtе, због чега радници очекују разговор с управом Рудника угља Крека.

Споменута два рудника и површински коп дјелују у саставу Рудника угља Крека те концерна Електропривреде БиХ, а како наводе из рудничке синдикалне организације, радници иду у непослух јер им се касни у исплати плаће.

“Радници Рудника Шикуље јутрос у седам сати су тражили да им се обрати управа, а везано за исплату плаће. Члан 44 гранског колективног уговора у ставу један је јасан и каже да након обављеног рада плаћа се исплаћује у роковима који не могу бити дужи од 30 дана. Прошла плаћа рударима је исплаћена 3. јуна, а данас је 14. јули и нема ни назнака када ће бити јер је блокиран рачун због пет милиона КМ”, рекао је за Кликс предсједник Синдикалне организације Рудника Крека Зухдија Токић.

Он је навео да је реално за очекивати да у другој смјени у јаме неће сићи рудари Мрамора и Дубрава, чиме би Рудници угља Крека у потпуности били погођени радничком непослушношћу.

“То подразумијева да нема производње на откривцима, али ни на угљу. Та радничка непослушност је оправдана и има апсолутну подршку наше синдикалне организације, као и Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ”, навео је Токић.

Предсједник Синдикалне организације Рудника Крека наводи да се лоше стање у овом руднику протеже дуги низ година, а планирана улагања се заобилазе.

“Јасно се треба казати шта и како са Крекиним рудницима. Неисплаћивање плате је само повод, а крупније ствари у ходу треба рјешавати. Сада само упозоравамо. Рудари су трпјели, али овако више не иде. Јасно треба казати да ли Крека треба или не. Уколико је одговор негативан, није проблем јер ми знамо како ћемо се борити за своја права” , поручио је Токић.

(Klix)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана