Грубеша: Правосуђе какво је наметнуто БиХ не постоји у свијету, прво треба реформисати Суд и Тужилаштво

Срна
Грубеша: Правосуђе какво је наметнуто БиХ не постоји у свијету, прво треба реформисати Суд и Тужилаштво

САРАЈЕВО- Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је у интервјуу Срни да у свијету не постоји тако организовано правосуђе као што је ово наметнуто БиХ.

- Ово није метод одрживог правосуђа које ће задовољити очекивања грађана. Надам се да ће многи то увидјети и напокон се упустити у неопходне реформе - истакао је Грубеша.

Он сматра да је потребно као "прво и основно", реформисати Суд и Тужилаштво БиХ, те Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС).

Према његовим ријечима, БиХ карактерише одсуство одговорности правосуђа за рад под кринком независности.

- То што су судије независне у доношењу одлука не значи да не требају одговарати када им пресуде падају и када процеси трају непримјерено дуго - оцијенио је Грубеша, а то се, каже, чак строже мора односити на тужиоце.

Према његовим ријечима, нема разлога да тужиоци пред јавношћу и парламентом не објасне зашто неки предмет стоји, "зашто примају плату и колико кошта ову земљу пребацивање предмета из ладице у ладицу".

Он је истакао да се политици не смије дозволити да прави притисак да се неки предмети не процесуирају или процесуирају, те да политика мора кроз изабране министре и посланике водити рачуна да је владавина права на задовољавајућем нивоу.

- Код нас тога нема - констатовао је Грубеша.

Он је указао да се годинама безуспјешно ради на реформи и да "неки те реформе упорно опструишу с циљем да задрже свој политички утицај на правосуђе".

Грубеша је истакао да се правосуђе финансира из буџета и да је логично да положе рачун гдје су усмјерили новац, шта је њиховим радом добијено, а када нема резултата неко мора одговарати и објаснити зашто.

Када је ријеч о недавној оставци предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, Грубеша је рекао да мора постојати одговорност носилаца правосудних функција.

- Проблем је система што нема утврђеног ланца одговорности за повреде дужности коју обављају и за лоше представљање институције. Потпуно је јасно да, када причамо о правосуђу и његовим недостацима, то не може бити дјело једног човјека него је то системски недостатак. Један човјек не чини систем нити га може срушити, као што га сам не може ни изградити. Најлакше је сада све проблеме ставити на терет једном човјеку, али сви смо свјесни да то није тако - навео је Грубеша.

Према његовим ријечима, дјела предсједника ВСТС-а који је поднио оставку нису допринијела бољем положају правосуђа у очима грађана, али "није он сам могао довести до тога да правосуђе у БиХ, од области потребне за реформисање, постане рак-рана".

Ревидирана стратегија каснила због опструкција

Грубеша је истакао да министри у овоме сазиву имају потребне професионалне квалификације и одговарајући степен политичке тежине и одговорности, па зато није било опструкција у раду с којима се дијелом сусретао у претходном мандату.

Он је рекао да је након дужег времена усвојена Ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина, која је значајна за будућност БиХ и суживот њених грађана.

- Усвајањем Ревидиране стратегије, БиХ је испунила један од кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Покренуто је питање реформе правосуђа у БиХ, те је БиХ њеним усвајањем један корак ближе на свом путу ка ЕУ - нагласио је Грубеша.

Измјенама и допунама Стратегије, појаснио је Грубеша, предвиђени су механизми који ће унаприједити процесуирање предмета ратних злочина у судовима и тужилаштвима у БиХ кроз одговарајућу расподјелу предмета ратних злочина између правосуђа на нивоу БиХ, ентитета и Брчког, те обезбиједити успјешније процесуирање најсложенијих и приоритетних предмета ратних злочина у постављеним роковима.

- Рад је даље на тужилаштвима и судовима и најважнију улогу у процесуирању играју управо они - каже Грубеша.

Говорећи о државном затвору, Грубеша је рекао да је Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера, према утврђеном распореду, успјешно пребацио затворенике из свих ентитетских затвора на подручју БиХ.

- С крајем 2020. године ниједан затвореник осуђен од Суда БиХ не служи казну у ентитетским затворима. Задовољан сам радом Завода, с обзиром на све потешкоће због епидемије вирус корона, која није увелико утицала на пребацивање затвореника и притвореника и њихов смјештај у затворске ћелије - навео је Грубеша.

Он је нагласио да запослени у Заводу континуирано пролазе обуке и стручно усавршавање за рад у овој безбједносној установи, те да се већ биљеже позитивни резултати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана