Грубеша: Нови закон о ВСТС-у ускоро пред Савјетом министара

Срна
Грубеша: Нови закон о ВСТС-у ускоро пред Савјетом министара

САРАЈЕВО- Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да ће нацрт новог закона о Високом судском и тужолачком савјету (ВСТС) БиХ ускоро бити упућен Савјету министара.

Грубеша је навео да важећи закон о ВСТС-у има недостатака, посебно у дијелу именовања и дисциплинских поступака, сукоба интереса, пријаве имовинског стања, као и права на жалбу на коначне одлуке ВСТС-а.

- У основна питања која су уређена у нацрту закона, а захтијевају хитно усвајање, спадају сукоб интереса чланова ВСТС-а, извјештај о имовини судија и тужилаца, што укључује и чланове Савјета, те њихову провјеру, оснивање јединице за интегритет, правни лијекови против одлука о именовању и поједине измјене и допуне везано за дисциплинске прекршаје и поступке који се воде против судија и тужилаца - рекао је Грубеша за "Ослобођење".

Да би БиХ имала владавину права, Грубеша је поновио да правосуђе у земљи мора бити самостално и независно у погледу доношења одлука у појединачним случајевима, али никако да су појединци "самостални" до те мјере да за свој рад никоме не одговарају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана