Граорац: Суд БиХ отворено суди само Србима

Срна
Граорац: Суд БиХ отворено суди само Србима

БАЊАЛУКА - Суд БиХ отворено суди само Србима, изјавила је данас предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац након пресуде петорици Срба за наводне ратне злочине над Бошњацима у Јањи код Бијељине.

"Суд и Тужилаштво БиХ нису институције које свој рад темеље на правди и праву, што су показале у досадашњем раду и зато није требало ни да постоје", рекла је Граорчева Срни.

Она је истакла да Суд БиХ не дијели правично правду, да својим поступцима не доводи до помирења.

Граорчева пита како је могуће да се увијек пронађу начини и разлози да се само осуде Срби, док за монструозне злочине који су чињени над српским народом нема казни?

"Како је могуће да нико не буде осуђен за злочин над недужним српским цивилима, над дјететом од 18 мјесеци и над много других злочина из протеклог рата?", упитала је Граорчева.

Она је оцијенила да су то двоструки аршини према Србима.

"Да ли је то намјера да се један народ окриви за све што се дешавало у протеклом рату? Да ли је то пут којим се иде од формирања Хашког трибунала и Суда БиХ да се историја кроји на начин да се само осуђују Срби, а да други буду ослобођени или чак не процесуирани?", пита се Граорчева.

Суд БиХ осудио је данас првостепено петорицу Срба, бивших припадника полиције, на укупно 12 година затвора за ратне злочине почињене над Бошњацима у Јањи од 1992. до 1994. године.

Милан Ђокић и Бранислав Тришић осуђени су на по три године затвора, а Зоран Танасић, Жарко Милановић и Младен Крајишник на по двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана