Грантови и путни налози без оправдањa: Ревизори имали замјерке на пословање три општине

Маријана Миљић Бјеловук
Грантови и путни налози без оправдањa: Ревизори имали замјерке на пословање три општине

БАЊАЛУКА - Кршење Закона о јавним набавкама, дијељење грантова које нико не правда, путни налози без иједне информације ко је и гдје путовао те исплата плата без пореза и доприноса, само су неке од замјерки који су ревизори изнијели у чешљању пословних књига општина Љубиње, Рудо и Костајница.

Ове локалне заједнице су од Главне службе за ревизију јавног сектора РС добиле мишљење са резервом јер су прекршиле низ аката у раду у претходној години.

Тако општина Љубиње за набавку угља у вриједности од скоро 10.000 КМ није спровела поступак јавне набавке, док су за санацију и крпљење путева спроведена четири директна споразума, чиме је извршено дијељење посла што је, такође, у супротности са поменутим законом.

Ревизори су навели и да челници општине Љубиње нису сачинили план измирења пренесених обавеза из 2020. године те су утврдили да је општинско земљиште у Љубинском пољу давано у закуп мимо одлуке о начину давања у закуп пољопривредних парцела.

Ништа боља ситуација није ни у општини Рудо гдје су ревизори утврдили да уговорено асфалтирање локалних путева на подручју те локалне заједнице у вриједности од 331.686 КМ без ПДВ-а није завршено у року.

- Челници општине нису потписали ни анекс уговора којим би био утврђен нови рок за завршетак тога посла, као и продужење важења гаранције прије истека рока, чиме су омогућили даљу реализацију уговора супротно условима прописаним у тендерској документацији - навели су ревизори.

Имали су замјерке и на дијељење грантова из касе општине Рудо, јер неки од корисника нису достављали извјештаје о начину и динамици утрошка новца иако им је то обавеза два пута годишње.

- Општина није прописала форму извјештаја, потребну документацију о утрошку новца те начин извјештавања и контроле утрошка гранта иако је одлуком о извршењу ребаланса буџета утврђено да су корисници грантова дужни да поднесу извјештаје утрошку два пута годишње - подвукли су ревизори. Додали су и да је општина крајем децембра 2021. године исплатила плате и накнаде за исти мјесец без пореза и доприноса.

Ревизори су имали пуне руке посла и у чешљању књига општине Костајница гдје су утврдили да се Туристичка организација те локалне заједнице, иако нема статус буџетског корисника, у потпуности финансира новцем из касе локалне заједнице. Поред тога, на путним налозима није попуњена нити једна рубрика, од времена поласка и доласка, пређене километраже и без потписа возача, чиме је прекршен Правилник о обрасцу, садржају и начину попуњавања путног налога. Због тога није било могуће утврдити да ли је оправдана потрошња горива за службена возила.

Челници Костајнице у склапању великог броја послова кршили су Закон о јавним набавкама, па је тако само приликом склапања посла изградње седам стамбених објеката за породице угрожене пандемијом “ковид-19” и земљотресом из 2020. године - кључ у руке у тендерској документацији, наведено да нема авансног плаћања током трајања уговора, а анексом уговора предвиђена је авансна уплата од 90.000 КМ.

- То је супротно са Законом о јавним набавкама којим је дефинисано да се приликом додјеле уговора о набавци услови утврђени у тендерској документацији не могу мијењати - подвукли су ревизори.

Имовина

На основу рјешења суда у Вишеграду општина Рудо је извршном поступку над Пољопривредном задругом “Увац-Рудо” добила имовину вриједну 90.620 КМ.

- Општина је вриједност те имовине исказала као повећање на позицији пословних објеката, што није у складу са Правилником о буџетским класификацијама, садржини рачуна и примјени контног плана за буџетске кориснике. За наведени износ прецијењена је позиција пословних објеката, а потцијењена позиција производно-услужне опреме - наведено је у ревизорском извјештају општине Рудо за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана