Гранични прелаз између Новог Града и Двора још чека прекатегоризацију: Теретњаке кочи и радиоактивни отпад

Ведрана Кулага Симић
Гранични прелаз између Новог Града и Двора још чека прекатегоризацију: Теретњаке кочи и радиоактивни отпад

НОВИ ГРАД - Иако се у једном моменту чинило да су БиХ и Хрватска на корак до постизања договора о прекатегоризацији граничног прелаза у Новом Граду и пуштању теретног саобраћаја, то се није обистинило, а у тој локалној заједници почињу да сумњају да ова блокада има везе и са изградњом одлагалишта на Трговској гори.

Општине, привредници и становништво с обје стране Уне штету трпе од 1. јула 2013. године када је Хрватска постала чланица Европске уније јер су тада на снагу ступили нови прописи о граничним прелазима и пограничном промету.

Забраном теретног саобраћаја преко прелаза Нови Град - Двор отежана је ионако тешка ситуација за привреднике из Новог Града, сусједног Двора у Хрватској, те других општина из регије којима је тај прелаз најближи.

Преговори о прекатегоризацији воде се и на дипломатском нивоу, али и на сједницама Мјешовите комисије за питања граничних прелаза, коју чине представници БиХ и Хрватске, али помака нема.

Као један од посљедњих услова за отварање који су испливали у јавност помињала се његова санација, те да би, када се то уради, прво требало да буде отворен привремено на три мјесеца.

Предсједник Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима Божо Зовко истакао је почетком ове године да је ријеч о сложеном проблему на којем се ради још од уласка Хрватске у ЕУ, те кратко поручио да има помака.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача истиче за “Глас Српске” да је и ове послове успорила пандемија вируса корона, али и да озбиљно размишљају о томе да је питање прелаза уско повезано са планираном изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на подручју општине Двор.

- Можда се и из тих разлога прелаз не дефинише као прелаз за робу. То би могла бити комплетна прича. Не жели се на подручју Двора нека већа економска, односно привредна активност, а то би се постигло отварањем прелаза за робни транспорт. Овако нам се чини да се помало жели угушити и сам Двор привредно, како би било што мање становника и како би отпор према градњи одлагалишта ослабио - истакао је Дрљача.

Потписи

Бројни привредни субјекти од затварања прелаза за теретни саобраћај имају озбиљне финансијске губитке због већих трошкова транспорта робе и отежаног снабдијевања сировинама, репроматеријалом и опремом из земаља ЕУ. Иницијативу за отварање прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај раније су потписима подржали челници 73 привредна субјекта из БиХ и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана