Граничари пали на набавкама

Драгана Орловић, Ведрана Кулага Симић
Граничари пали на набавкама

САРАЈЕВО - Одговорни у Граничној полицији БиХ нису спровели у дјело бројне препоруке ревизора, а највеће грешке у корацима направили су лани приликом спровођења набавки униформи и возила, због чега су и дошли на листу институција које су добиле лошу оцјену за пословање у 2020. години.

Ревизори Канцеларије за ревизију институција БиХ су граничарима дали “мишљење са резервом”, које је добило још неколико руководилаца на том нивоу власти, а граничарима су највише замјерили непоштовање Закона о јавним набавкама. Не изражавајући резерву на мишљење о усклађености са осталим актима, скренули су пажњу на неколико чињеница, међу којима је и питање полицијског додатка, а уочено је да ни лани менаџмент није у потпуности обезбиједио поштовање правила о коришћењу новца који имају у каси за репрезентацију, односно за храну и пиће, као и да нису покретане иницијативе за надоградњу Регистра новчаних казни.

Чешљајући финансијске књиге Граничне полиције БиХ ревизори су уочили да су направили одређене позитивне помаке с циљем бољег финансијског управљања и контрола, али да су наставили са активностима на превенцији борбе против корупције и током 2020. године. Ипак, скренули су им пажњу да морају анализирати постојеће стање о питању распореда запослених, односно ротације кадрова по позицијама и предузети потребне активности с циљем превенције корупције у властитим редовима.

Граничари су лани у буџету имали више од 81 милион КМ, а потрошили су око 79 милиона. Највише новца је потрошено за лична примања као и за употребу возила. Утврђено је да су на паркингу имали више возила него што је дозвољено те да не евидентирају на вријеме све податке о употреби возила.

- На примјер, у експлоатационом картону возила евидентирано стање на километар сату приликом сервиса возила у августу је веће него стање при замјени гума у октобру - навели су ревизори.

Гранична полиција је, према подацима ревизора, лани закључила уговоре вриједне 8,9 милиона КМ без ПДВ-а.

- Уочено је да се понуде у директном поступку прикупљају прије него што се донесе одлука о покретању поступка, а процијењене вриједности које се наводе у одлуци о покретању поступка одређују по предрачуну и пристиглим понудама најповољнијег добављача. Потребно је да са пажњом приступају планирању набавки с циљем избјегавања ситуација у којима се предмет јавне набавке дијели на више поступака - пише у извјештају.

Набавка униформи, односно ципела, чизама, јакни, чарапа, као и џемпера, комбинезона, мантила, кошуља и панталона је коштала 2,4 милиона КМ.

- Набавка је покренута без подјеле предмета набавке на лотове иако је то у ранијем периоду углавном била пракса. Овим су се изложили ризику да, због одређеног недостатка у понуди понуђача који се односи на одређени дио униформе, цијела понуда буде сматрана непотпуном - став је ревизора.

Гранична полиција је у року доставила коментаре на нацрт извјештаја о обављеној ревизији за 2020. Највећи акценат је дат на појашњења у вези са набавкама дијелова униформи, возила те набавком тонера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана