Граница сигурна само до прољећа

Жељка Домазет, Ведрана Кулага
Граница сигурна само до прољећа

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Међународна организација за миграције (ИОМ) данас је одлучила да ће до краја марта покривати дио трошкова ангажмана припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске, који на граници помажу колегама из Граничне полиције БиХ, а ако надлежни до тада не пронађу друго рјешење, могући су већи проблеми пред нови мигрантски талас с прољећа.

ИОМ је, наиме, недавно обавијестио Граничну полицију да од 31. јануара неће бити у могућности да финансирају трошкове смјештаја и исхране за полицијске службенике МУП-а који су ангажовани као испомоћ у надзору границе јер ће новац из одобреног буџета ИПА специјалне намјене, до тада бити потрошен. Граничној полицији тренутно, према њиховим подацима, у надзору границе помаже 105 полицијских службеника из РС, а 59 у овом мјесецу користи услуге смјештаја и исхране које финансира ИОМ. На прве наводе о прекиду сарадње, казали су да би помоћ МУП-а била настављена, али умањена за број полицајаца који користе те услуге.

До промјене ситуације на терену дошло је јуче послијеподне. Из тог ресора у Савјету министара је потврђено да ће ИОМ још два мјесеца финансирати смјештај и храну службеницима МУП-а РС на граници.

- На састанку Управног одбора ИПА пројекта "Специјалне мјере за подршку одговору на избјегличку и мигрантску ситуацију у БиХ" добили смо одлуку да ће финансирање бити настављено током фебруара и марта - саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Додали су да ће настојати да помоћ ИОМ-а буде настављена или да Савјет министара пронађе адекватна средства из домаћих извора како не би био смањен ионако недовољан број полицајаца на чувању источне границе БиХ.

У ИОМ-у су данас за "Глас Српске" рекли да је подршка службеника МУП-а  једна од активности коју подржавају, а у оквиру договореног финансијског пројектног приједлога подржаног од ЕУ.

- Активности су од раније, према приједлогу и пратећем буџету, планиране до 31. јануара 2020. године и то у сарадњи са Граничном полицијом БиХ. На састанку су дефинисане активности које ће подржавати ЕУ до 31. марта, а ту је и она која се тиче подршке полицијских службеника МУП-а  РС. Стога никаква ванредна одлука није донесена - закључили су у ИОМ-у.

На првобитне информације да ИОМ прекида помоћ у финансирању, јуче су реаговали надлежни у Српској, упозоривши да се тиме отвара нови простор за повећан улазак миграната у БиХ.

- Ми смо лани за ангажовање полицајаца на граници, њихов превоз, гориво и друге трошкове, утрошили 1.200.000 марака. Ако би били принуђени да им плаћамо смјештај и храну, то би нас годишње коштало око пет милиона. Тих средстава за те намјене немамо - истакао је за "Глас Српске" министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Сличан став изнио је и премијер Српске Радован Вишковић.

- Савјет министара је добио проширење буџета и ако желе да обезбиједе границу, нека за то издвоје средства - нагласио је Вишковић.

Шира акција

Члан Колегијума Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић изјавио је Срни да је изостанак финансирања од стране ИОМ-а само један од проблема које БиХ има, а односи се на прилив миграната.

- Не мислим да се кључно питање односи на границу БиХ и Србије када је ријеч о доласку миграната. Мора бити шира акција Европе којом би било ријешено питање њиховог прилива - рекао је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана