Грајф: Комисија се фокусирала и сагледала све жртве у Сребреници

Танјуг
Грајф: Комисија се фокусирала и сагледала све жртве у Сребреници

БЕОГРАД - Детаљни закључи Међународне комисије о Сребреници биће представљени у наредним недељама, изјавио је историчар Гидеон Грајф, предсједник ове комисије.

- Оно што могу у овој фази да кажем јесте да, за разлику од ранијих извјештаја који су били доступни јавности, сада, у раду Међународне комисије којој предсједавам, квалитативно ново је фокусирање и сагледавање свих жртава у сребреничкој регији. Дакле не само на дан 11. јул 1995. у општини Сребреница већ од 1992. до 1995, и то у читавој регији, уз сагледавање жртава на свим странама - Бошњака, Срба, Хрвата, Рома - изјавио је Грајф за „Политику“.

-Сав тај истраживачки труд има племениту мисију у циљу објективног и непристрасног начина утврђивања страдања у читавом подручју, а ради целовитог и истинитог сагледавања свих догађаја у сребреничкој регији,“што је истински и суштински потребан приступ - додао је он.

Грајф каже да је постконфликтна рехабилитација дуг и мукотрпан процес, па тако свеобухватно сагледавање свих догађаја који су претходили и довели до сребреничке трагедије и обухватања свих жртава представља неопходност ради јачања повјерења и толеранције међу свим народима и етничким заједницама у БиХ, коначног помирења и суживота садашњих и будућих генерација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана