Градоначелници не напуштају фотеље

Ведрана Кулага Симић
Градоначелници не напуштају фотеље

БАЊАЛУКА - Нови сазив Народне скупштине Републике Српске требало би да буде конституисан почетком идуће седмице, а већ сада је извјесно да у посланичке клупе неће сјести ниједан од начелника и градоначелника који су на октобарским изборима освојили мандат.

Више од трећине политичара који су 2. октобра на изборима обезбиједили директан улазак у републички парламент већ су на функцијама у локалним заједницама, а правила су таква да морају одлучити да ли остају у тренутним градоначелничким, начелничким и одборничким фотељама или прихватају освојени мандат народног посланика.

Предсједник одлазећег сазива Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је изјавио да би конститутивна сједница новог сазива требало да буде у уторак, када би заклетву требало да положе посланици и новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- За полагање заклетве треба да буду додијељени сертификати, односно да Централна изборна комисија БиХ испоштује прописане рокове - рекао је Чубриловић.

Коначни резултати општих избора, које је објелоданила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, показују да су мандате народних посланика освојили, између осталих, и градоначелници Лакташа, Бањалуке, Бијељине, Зворника, Источног Сарајева, те начелници Прњавора и Источне Илиџе.

Градоначелници Бањалуке Драшко Станивуковић (ПДП) и Источног Сарајева Љубиша Ћосић (СНСД) међу првима су након избора наговијестили, а касније и потврдили да остају на тим позицијама, односно да ће се одрећи освојеног мандата и препустити га сљедећем кандидату са листе странке по резултату. Остали, с друге стране, нису били сигурни да ли остају или иду са позиције, а што би за њихове суграђане у том случају значило пријевремене изборе за градоначелника, односно начелника, поручујући да ће одлучити када ЦИК објави званичне и потврђене изборне резултате, а након консултација са партијским руководством.

Међу њима је био и градоначелник Лакташа Мирослав Бојић. Међутим, јуче је за “Глас” потврдио да неће у републички парламент.

- Остајем градоначелник. Настављамо да радимо на локалном нивоу - рекао је Бојић.

И први човјек Источне Илиџе Маринко Божовић (СДС) остаје на том мјесту.

- Не идем у Народну скупштину. Препуштам мандат другом - рекао је “Гласу” Божовић, који је прије коначне потврде изборних резултата говорио да ће ту фотељу замијенити посланичком под условом да опозициони кандидат Јелена Тривић побиједи у трци за предсједника Српске.  

У начелничкој фотељи остаје и Дарко Томаш (СНСД) у Прњавору, а у дилеми је још његов страначки колега Зоран Стевановић. Иако је непосредно након избора био ближи томе да фотељу градоначелника Зворника препусти свом садашњем замјенику, за “Глас” је јуче казао да још ништа не може потврдити.

- Идем у уторак у Сарајево, у ЦИК. Нешто морам да одбијем, а до тада ћу видјети шта ћу - рекао је Стевановић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић јуче није одговарао на позиве, а према ранијим информацијама, он такође остаје на тој позицији, а мандат ће припасти наредном са листе СДС-а у тој изборној јединици. Промјена би, с друге стране, требало бити у неким локалним парламентима јер ће поједини одборници прихватити мандат у Народној скупштини.

Избори у Братунцу

Бирачи у Братунцу ће на изборе. ЦИК БиХ је крајем прошле седмице потврдио да је начелник Срђан Ранкић опозван у складу са законом и да му мандат престаје даном правоснажности те одлуке, на коју је било могуће уложити жалбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана