Грађанско не самовољи високог представника и сатанизацији Срба

Срна
Грађанско не самовољи високог представника и сатанизацији Срба

БИЈЕЉИНА - Прве потписе на петицију којом се одбацује наметање одлуке високог представника Валентина Инцка и потврђује став да се у Сребреници није догодио геноцид данас су у Бијељини ставили новинари, спортисти, млади људи и градски и републички функционери који су на тај начин подржали борбу Републике Српске за истину и слободу.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је новинарима да је потписивање петиције за њега израз одговорности и обавезе сваког човјека да одбаци наметнуте одлуке високог представника које не воде у бољу будућност, него враћају у тешку прошлост.

“Ово је покушај да се геноцидним прогласи српски народ који вијековима страда и који је био жртва геноцида, неприхватљиво наметање чињеница и забрана изражавања мишљења о догађајима из наше прошлости”, рекао је Ћорић и позвао грађане да у моменту када је Република Српска на раскршћу одбаце оваква рјешења високог представника.

Народни посланик СНСД-а из Бијељине Драган Кнежевић је након потписивања петиције оцијенио да високи представници раде на формирању некакве грађанске БиХ и да је посљедњи Инцков потез увод у покушај укидања Републике Српске.

“Српски народ треба да се окупи и покаже да је јединствен у одбрани Републике Српске и ја сам оптимиста да ћемо успјети доказати истину и о питању догађаја у Сребреници, јер тек што се појавио резултат анализе независне међународне комисије која је показала да није било геноцида, услиједила је ова реакција високог представника”, рекао је Кнежевић.

Он је осудио дјеловање високих представника на сатанизацији српског народа и покушајима мајоризације у корист стварања грађанске државе.

Млади политичар, спортиста, предсједник Скупштине града Бијељина
Александар Ђурђевић назвао је Инцково наметање закона ретроградним потезом и поразом цивилизације, “посљедњим клином у сандуку БиХ”.

“Један страни држављанин у сувереној земљи, која има своје институције, одлуком намеће законе, то је правно насиље и неће донијети добра ни жртвама злочина, нити ће промијенити став да геноцида није било, као ни допринијети помирењу народа у БиХ”, рекао је он.

Неформална група грађана организовала је потписивање петиције на градском тргу у Бијељини које ће трајати до 20.00 часова вечерас и сутра од 17.00 до 20.00 часова, рекао је један од учесника Радо Бјелица и истакао да је неприхватљив Инцков покушај да наметне забрану слободе говора, елементарних људских права.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је све грађане Републике Српске који то желе да у што већем броју у својим градовима, локалним и мјесним заједницама потпишу петицију о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана