Грађани умјесто миграната подижу новац који за њих пристиже у БиХ

Г.С.
Грађани умјесто миграната подижу новац који за њих пристиже у БиХ

Недавно је објављено да су мигранти у Босни и Херцеговини за три године преко Вестерн Униона подигли више од 5,8 милиона КМ. Многи су се питали откуд им документи за подизање новца, но јавна је тајна да и држављани БиХ то раде за њих. пише портал klix.ba.

Велика сума новца је у БиХ стигла из Пакистана, Афганистана, Марока и Ирака од 2018. године. Један дио тог новца сасвим сигурно јесу подигли илегални мигранти које  власт у БиХ не може да идентификује зато што "немају документе". Међутим, сигурно није занемарљив ни проценат држављана БиХ уз помоћ чијих личних података и докумената мигранти такођер долазе до новца.

Наиме, оно што сви знају, али не постоје јасни докази о томе, јесте да грађани из БиХ "уступе" своје документе на Вестерн Униону у замјену за одређени проценат пристиглог новца.

Да се то ради, могли сте врло лако сазнати. Није невјероватно да сте томе свједочили нпр. у пошти док чекате да платите струју. Уколико сте разговарали с мигрантима више и чешће него што је то уобичајено, такође сте могли сазнати да суграђани подижу новац умјесто миграната, или сте се и сами могли наћи у ситуацији да вас мигрант замоли за овакву врсту услуге.

Из Државне агенције за истраге и заштиту су за klix.ba потврдили да дио новца који долази из земаља из којих долазе и мигранти стиже на рачуне држављана БиХ. Портпарол СИПА-е Лука Миладиновић је казао да новчана средства запримају како држављани БиХ тако и мигранти у вријеме њиховог боравка, односно, проласка преко територије БиХ. Оно што нам нису могли званично потврдити јесте да од тога и сами грађани профитирају.

Даље наводе да СИПА у складу са Законом о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности прима, евидентира и анализира податке, информације и документацију у вези с новчаним трансакцијама које се повезују с кривичним дјелима прања новца.

Таквим провјерама су до сада евидентирали случајеве новчаних трансакција које се могу довести у везу с кријумчарењем људи.

Министар унутрашњих послова УСК Нермин Кљајић каже да су, према информацијама које им је СИПА доставила, увидјели да су поједине особе подизале и од 20 до 25 хиљада КМ. Истиче да такве трансакције морају бити предмет провјере и сумње.

О овоме су разговарали и на сједници Комисије за безбједност Представничког дома Парламента ФБиХ, која је недавно одржана у Унско-санском кантону, приликом чега су донијели шест тачака. Једна од њих се управо односи на обавезну провјеру свих трансакција.

"Представнички дом Парламента ФБиХ позива надлежне агенције у БиХ да изврше контролу свих новчаних токова који се односе на трансфере новца који долази у БиХ из оних држава из којих долазе мигранти који бораве у БиХ", стоји у закључцима комисије.

Предсједник Комисије за безбједност Парламента ФБиХ Дамир Машић очекује од сигурносних агенција са свих нивоа да и ово питање буде у фокусу њиховог свакодневног рада.

"Пуно је простора за оправдане сумње - у коју намјену и у које сврхе толики новац долази и то у појединачним трансакцијама. Ако неко прими високу своту без провјера, то може бити и легално, али може бити и нешто чиме се финансира нешто што не иде у прилог грађана", оцијенио је он.

Док из законодавне власти траже да се изврше провјере на које начине мигранти подижу новац уколико тврде да немају докумената, из СИПА-е тврде да се сви новчани токови прате те да нема разлога за бригу с обзиром на то да постоји добра сарадња свих укључених у ове новчане токове.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана