Грађани траже авансе назад, агенције нуде замјену: Ваучер за љетовање умјесто поврата новца

Маријана Миљић Бјеловук
Грађани траже авансе назад, агенције нуде замјену: Ваучер за љетовање умјесто поврата новца

БАЊАЛУКА - Велики број грађана Српске који је уплатио авансе за љетовање тражи поврат новца, али туристичке агенције нису у могућности да им испуне тај захтјев, због чега ће клијентима бити понуђен ваучер који ће моћи да искористе у року од годину и отпутују тамо гдје су планирали.

Директор “Компас турса” у Бањалуци Младен Рачић рекао је да је ова агенција сва путовања за март и прву половину априла обуставила, те да су сопственим средствима клијентима вратили новац за те аранжмане.

- Међутим, новац за та путовања, који смо ми уплатили партнерима, остао је заробљен код њих. Нама сада проблем ствара то што грађани у страху од развоја ситуације због вируса корона отказују љетовања и траже поврат аванса. Грађани су имали попусте због раног резервисања путовања и новац који су нам уплатили ми смо прослиједили партнерима са којима радимо. Ми путовања за стране дестинације радимо углавном са партнерима из Србије, а они су сав тај новац који смо ми пребацили њима прослиједили даље ту­р-оператерима у Турској, Египту, Грчкој или некој другој земљи - казао је Рачић.

Он истиче да су туристичким агенцијама у тренутној ситуацији везане руке, те да ће клијентима понудити исто рјешење као и Србија, а то је ваучер у вриједности уплаћеног новца који ће моћи искористити у року од годину.

Та могућност предложена је и на састанку представника туристичких агенција са министарком трговине и туризма РС Сузаном Гашић.

- И у овом случају биће проблема јер очекујемо да појединци неће хтјети да прихвате ту могућност и да искористе тај ваучер у року од годину - рекао је Рачић и додао да нико од грађана Српске неће бити оштећен и да ће, ако добију назад новац од партнера, прослиједити га онима који не желе да прихвате ваучере.

Са проблемима је суочена и туристичка агенција “Унис турс” из Бањалуке, гдје истичу да су вратили новац клијентима за планирана путовања у марту и априлу која су отказана. 

- Негдје смо успјели да спасимо смјештај, односно да не вратимо новац, али да у догледно вријеме искористимо те капацитете које смо уплатили. Дакле, ми смо грађанима већ вратили новац, а наш је заробљен у хотелима у Барселони, Фиренци, Бриселу и другим европским градовима - казао је директор “Унис турса” Зоран Прерадовић.

Када је ријеч о љетовањима и враћању уплаћеног аванса, Прерадовић истиче да све зависи од ту­р-оператера, који су организатори путовања. 

- Ако је ту­р-оператер агенција из Србије, поврата новца клијентима дефинитивно неће бити и они ће добити ваучер у вриједности новца који је уплаћен. Ми имамо клијената који то прихватају, а други опет не. Компликована је ситуација. Ако нам не помогну надлежне институције, ми ћемо морати ставити кључ у браву - рекао је Прерадовић и додао да су туристичке агенције условљене понашањем авио-компанија, хотелијера и ту­р-оператера. Из туристичких агенција позивају надлежне институције да заштите раднике из ове бранше, јер, како кажу, нико до сада није изнио мјере за спасавање тих радних мјеста.

Домаће дестинације

Домаће туристичке дестинације трпе велику штету због ситуације у вези са вирусом корона, а директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић рекао је да имају губитак већи од шест милиона КМ.

- Све активности су заустављене. Сезону смо завршили много раније него што је планирано, а отказали смо и све заказане манифестације - казао је Љевнаић и додао да је и реализација планираних инвестиција на планини успорена.

Са проблемима је суочено и етно-село Станишићи код Бијељине, а директор тог туристичко-угоститељског и спортског комплекса Борис Станишић рекао је да не раде, а да морају обезбиједити новац за 230 плата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана