Грађани Пала и Трнова у страху: Бивши борци тзв. Армије БиХ без дозвола прекопавају имања Срба

Маријана Миљић Бјеловук
Грађани Пала и Трнова у страху: Бивши борци тзв. Армије БиХ без дозвола прекопавају имања Срба

БАЊАЛУКА - Непозната лица, која тврде да све раде у сарадњи са Институтом за нестале БиХ, упадају без дозвола на приватна имања Срба у Палама и Трнову и прекопавају земљу тврдећи да трагају за Бошњацима несталим у акцији “Коверат” која је 1992. године покренута од стране такозване Армије БиХ.

Узнемирени становници Пала и Трнова обратили су се и Борачкој организацији Пале, која је затражила помоћ полиције због тих дешавања.

- Грађани траже заштиту, јер непозната лица тврде да у сарадњи са Институтом за нестала лица, на подручју Пала и Трнова, односно локалитету Касидолске ријеке и околних села прекопавају приватна имања мјештана тражећи, како наводе, своје нестале у акцији “Коверат” која је 1992. године покренута од стране такозване Армије БиХ - поручили су из Борачке организације Пале и додају да за то прекопавање немају потребне дозволе о чему су се јавно хвалили и на друштвеним мрежама.

Подвукли су да свако има право и требало би да нађе посмртне остатке најмилијих, али би се то требало радити према прописаној процедури.

- Дошли смо до сазнања да су међу тим лицима били и они који су учествовали у акцији “Коверат” и управо на том локалитету починили монструозне злочине - казала је “Гласу Српске” предсједница Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић.

Нагласила је да су се под плаштом Института за нестала лица злочинци вратили на мјесто злочина те су се похвалили на друштвеним мрежама “извршеним задатком”.

- Све то је узнемирило јавност, прије свега породице над којима је почињен монструозни злочин за који нико није одговарао. Овакав начин понашања доживљавају као поновно убиство најмилијих - казала је Лазаревић Гавриловић.

Подвукла је да апелују на све надлежне органе да овај случај детаљно испитају те да заштите грађане и имовину и спријече нелегално вршљање по приватним посједима грађана Српске.

- Постоји и могућност, ако те активности буду настављене, да дође до спонтаног самоорганизовања становништва и сукоба - закључила је Лазаревић Гавриловић.

Да непозната лица прекопавају земљу Томислава Мијовића јавио му је шумар, који је то први и видио.

- На видео-камерама јасно се види да ти људи прекопавају земљу. Било је њих око 100 са 40 теренских аутомобила. Ти људи ходали су по приватним имањима Срба и прекопавали их без дозвола. Не може нама неко прекопавати земљу и тражити посмртне остатке без присуства полиције. На тај начин могу нам подметнути многе неистине и лажи као што су радили и до сада - рекао је “Гласу Српске” Мијовић и додао да су мјештани огорчени и да неће одговарати за своје поступке ако се ти догађаји наставе.

Подвукао је да је међу лицима која су упала на посједе Срба било и деминера, али и бивших припадника такозване Армије БиХ који су, како тврди, 1992. године починили монструозне злочине на том локалитету.

Члан Колегијума Института за нестале БиХ Никола Перишић јуче је рекао “Гласу” да није најбоље упознат са овим догађајем те додао да ће више информација имати данас.

Пријаве

Из Полицијске управе Источно Сарајево кажу да су запримили велики број пријава грађана поводом овог случаја.

- Након тога, начелник Полицијске управе Источно Сарајево контактирао је Институт за нестала лица гдје је добио образложење да они нису дужни обавјештавати ако врше истраживања, већ само ако дође до ексхумације посмртних остатака. Тако да они јесу ходали по имањима, али нису прекопавали. Били су ту и неки Норвежани -  казали су “Гласу Српске” у Полицијској управи Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана