Град тражи одштету од омладинаца због скупа "Правда за Давида"

Srpska info
Град тражи одштету од омладинаца због скупа "Правда за Давида"

Град Бањалука тужио је организаторе скупа "Правда за Давида" који је одржан 30. гецембра 2018. године, те у предложеној пресуди тражио 178.445 КМ одштете због онемогућавање прославе Нове године.

Тужени су омладинци Павле Кнажевић, Бојана Гајановић и Ања Грубачић, који су и поднијели захтјев за одржавање тадашњег скупа, за које градске власти тврде да је узроковао милионску штету јер је организован непосредно пред прославу Нове године због чега су манифестације отказане.

Из Градске управе су нам рекли да је тужба најављена још прошле године, те да су у њој објашњени сви детаљи.

– Тужбу смо могли поднијети само протв оних који су легитимисани као организатори, а не против неког другог. За све наводено постоје и правни основ за тражење штете – речено нам је у Градској управи.

Са друге стране, тужени организатори разочарани су овим потезом.

– Сматрамо да ми, као младе особе, имамо унутрашење пориве да се боримо за вриједности у које вјерујемо и правду која припада сваком човјеку. Због тог разлога сматрамо да је потпуно нормално да се у овим годинам одлучимо на корак да пријавимо неки јавни скуп, поготово ако је упитању случај убиства младог човјека који је живио у овом граду – поручили су организатори.

Додају да су "свједоци како се многа градска имовина троши и расипа, а да се штета надокнађује на овај начин".

Првоокривљени, и онај који је совој потпис ставио на захтјев за окупљање 30. децембра, Павле Кнежевић каже да су протест организовали као омладина Бањалуке, која је хтјела да подржи породицу која тражи правду.

– Ово сада што се дешава је очигледан примјер да у нашем граду не смије бити нико ко има супротно мишљење градској власти – рекао је Павле Кнежевић.

Додаје да "у времену у којем живимо испод доње границе подношљивости и масовног одласка омладине гдје се млади боре буквално да би имали за храну и завршили факултете намјештају се огромне тужбе које су поткрипљене претпоставкама".

–  Протест смо пријавили до 20 часова и све је протекло у миру, а за сва каснија дешавања нити постоје материјални долази нити сам био присутан. Ми се питамо какву нам поруку градоначелник шаље са тим да омладина нема право гласа и чак скупо плаћа ту цијену – поручио је он.

 

Тужба није изненађење

Тужба није никако изненеђење, с обзиром да је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио раније да ће Град ући у судске спорове против организатора скупа Правда за Давида, који су 30. децембра спријечили да се одрже новогодишњи концерти јер је тиме причињена знатна материјална штета.

Подсећамо да су организатори скупа тада довођени и у везу са народним послаником ПДП, Драшком Станивукоивћем, који је раније и рекао да је поменути Павле његов комшија и да ће стајати иза њих, али да су захтјев за окупљање одлучили да поднесу сами.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана