Град Бањалука одговорио на захтјев УИО БиХ: Земљиште (ни)је за поклон

Маријана Миљић Бјеловук
Град Бањалука одговорио на захтјев УИО БиХ: Земљиште (ни)је за поклон

БАЊАЛУКА - Бањалука има земљиште и спремна је да га понуди Управи за индиректно опорезивање (УИО) за градњу зграде, а да ли ће та парцела бити поклоњена или дата уз неку накнаду, биће накнадно утврђено, одговор је Градске управе Бањалука на захтјев УИО.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић рекао је у уторак “Гласу Српске” да немају довољно новца за куповину зграде за смјештај Главне канцеларије и Регионалног центра Бањалука, због чега су упутили захтјев градоначелнику Драшку Станивуковићу да им да одговор да ли постоји земљиште на некој локацији у граду на Врбасу која није превише удаљена од центра, а на којем би могли кренути у изградњу објекта.

- Тај захтјев је отишао прије неколико дана па видјећемо шта ће бити - рекао је “Гласу Српске” Ковачевић и додао да су услови у којима раде службеници у Бањалуци катастрофални.

Савјетник градоначелника Станивуковића Тања Вукомановић казала је да је град Бањалука упознат са проблемом смјештаја УИО.

- Градоначелник је чак и прије годину, када је било ријечи о куповини зграде те институције и силним милионима које је потребно издвојити за куповину објекта, указивао на да је то непотребно бацање новца и да Бањалука може да помогне и нађе земљиште за градњу зграде за њихове потребе. Нисмо тада добили никакав одговор и сада када имамо повратну информацију да су за ту опцију ми ћемо се потрудити да разговарамо са њима и нађемо неку локацију за градњу зграде УИО - казала је “Гласу Српске” Вукомановићева.

Навела је да вјерује да град има земљиште које може послужити за градњу зграде УИО.

- Да ли ће то земљиште бити поклоњено то треба видјети и не можемо унапријед давати те информације - закључила је Вукомановићева.

Такође и Канцеларија за ревизију институција БиХ је у препорукама навела да је питање трајног смјештаја у Бањалуци потребно детаљно анализирати и без одгађања ријешити у сарадњи са надлежнима.

- Узимајући у обзир тренутно стање и тенденцију раста цијена на тржишту некретнина, ситуација у вези са рјешавањем питања трајног смјештаја сједишта Управе и Регионалног центра Бањалука је неизвјесна, што има за посљедицу да Управа може остати без одговарајућег смјештаја, али и да буде доведено у питање обављање законом дефинисане дјелатности - подвукли су ревизори.

Јавни позив

УИО је крајем децембра 2020. године расписао јавни позив за прикупљање понуда за куповину зграде за смјештај запослених у Главној канцеларији и Регионалном центру Бањалука. У предвиђеном року је била достављена само једна понуда од 84,29 милиона марака без ПДВ-а и била је вриједносно значајно изнад планираног и расположивог износа новца за те намјене. Због тога је директор УИО Миро Џакула упутио Савјету министара БиХ захтјев за одобрење додатног износа новца за куповину зграде, али нису добили никакав одговор па је у јануару ове године поништен тај јавни оглас за куповину пословног објекта у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана