Говедарица једини противкандидат Миличевићу?

Дарко Момић
Говедарица једини противкандидат Миличевићу?

Бањалука - Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић оцијенио је јуче да се СДС налази у дубокој кризи и да та криза траје дуго, истичући да избором новог предсједника странке то може бити промијењено, јер је за Српску важно да СДС буде јак.

 

 

 

Миличевић је поручио да нови предсједник мора ујединити странку, истичући да и поједини медији желе да га дискредитују и прикажу ситуацију у СДС-у као поларизовану.

- Те приче о поларизацији унутар СДС-а долазе из “кухиње СНСД-а” и усмјерене су ка томе да будем дискредитован ја, као кандидат који већ десет година побјеђује СНСД. Не желим да вјерујем, али изгледа да у СДС-у постоји струја која би то искористила за унутарстраначке борбе. Да ли то раде у договору са СНСД-ом или због патолошке жеље за влашћу, видјећемо - рекао је Миличевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он није желио да прецизира ко чини струју у СДС-у која покушава да га дискредитује.

- Предсједник СДС-а треба да буде неко ко спаја, а не раздваја. СДС је би­о ја­к, не када је имао вођу, него када је имао вођство - рекао је Миличевић.

Он је објаснио и да за сада не постоји ниједан званичан кандидат за предсједника СДС-а, али да ће потребну подршку за кандидатуру, поред њега, сигурно обезбиједити и Вукота Говедарица, Мићо Мићић и Мирко Шаровић.

Он је категорично одбацио тврдње да ће, ако постане предсједник СДС-а, на разговор прво позвати лидера СНСД-а Милорада Додика.

- Прво бих позвао предсједнике општинских и градских одбора да се договоримо како ћемо радити, а друга ствар, која је за мене много важна, јесте да то што радим као човјек и као функционер СДС-а има благослов, а он се може добити само од патријарха српског Иринеја и то је први позив који бих упутио, а никако било коме другом, поготово Додику - рекао је Миличевић.

Према тврдњама извора “Гласа Српске” из врха СДС-а, постоји неколико сценарија за изборну скупштину СДС-а која, како је раније речено из ове странке, треба да буде одржана половином јуна.

- Миличевић ће управо због покушаја дискредитације готово сигурно бити кандидат. Још се не зна колико ће имати противкандидата, али све су прилике да ће то бити само Вукота Говедарица. Мићо Мићић би најрадије да се сви окупе око једног кандидата, без обзира на то ко ће то бити, али најмање би био срећан да то буде садашњи предсједник странке. Познајући Мирка Шаровића, он сасвим извјесно никоме неће бити противкандидат и ићи ће у трку само ако он буде једини кандидат. Ако не буде таквог договора, он вјероватно неће јавно позвати своје делегате да гласају ни за кога од кандидата, али му не би било мрско да гласају за Вукоту, јер би у тој ситуацији он касније вјероватно био изабран за предсједника Главног одбора - тврди наш извор.

Парадокси

Према тврдњама нашег извора из врха СДС-а, највећи парадокс у вези са унутарстраначким изборима у СДС-у представља начин избора делегата за изборну скупштину.

- Градски одбор Добој ће на основу резултата са прошлогодишњих општих избора, што је један од критеријума, дати 36 делегата, а парадокс је што су за тај резултат најзаслужнији људи који су искључени из СДС-а попут Обрена Петровића или Бориса Јеринића. Парадокс је и што највише делегата, чак 42, даје градски одбор Бањалука без обзира на то што СДС у Бањалуци традиционално прави катастрофалан резултат - објашњава наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана