Гориво утиче на цијене само кад поскупи

Маријана Миљић Бјеловук
Гориво утиче на цијене само кад поскупи

БАЊАЛУКА - Раст цијена хране и услуга у Српској трговци су увелико правдали енормним поскупљењем горива. Међутим, иако су нафташи кориговали цјеновнике, нико од продаваца није посегао за истим потезом и појефтинио робу ни за фенинг.

Претходних мјесеци сви, од произвођача до трговаца, на дневном нивоу мијењали су цијене робе и као оправдање за тај потез наводили поскупљење горива. Међутим, откако су цијене на бензинским пумпама почеле да падају, поједини мијењају причу те наводе да гориво толико и не утиче на цијену неке робе. 

- Не пратимо ми баш тај раст цијена горива, већ више берзу. И гориво учествује у цијенама, али не баш толико - рекао је “Гласу” предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос и додао да врећа брашна од 25 килограма тренутно кошта 30 марака.

С друге стране, пекари наводе да је важно да је заустављено дивљање цијена.

- Не видим никакве назнаке да ће нешто појефтинити. Важно је да су цијене престале да расту. С обзиром на то да је била родна година, можда ће нешто и појефтинити - казао је “Гласу Српске” предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић.

Економисти, с друге стране, наводе да цијене морају падати.

- То се већ дешава на свјетском тржишту и мора се пренијети и до потрошача. Брашно мора појефтинити. Трговци ће још једно вријеме калкулисати, могу направити екстрапрофит у кратком периоду, али како вријеме буде одмицало, биће под притиском, али на крају и конкуренције, и мораће спустити цијене да би привукли купце - казао је “Гласу” економиста Марко Ђого.

Навео је да смо свједоци да су се поскупљења “одигравала” претходних мјесеци преко ноћи, док ћемо, с друге стране, на појефтињења чекати мјесецима.

- Трговци морају емпиријски да осјете да ће снижавањем цијена значајно бити повећана количина коју продају да би пристали да цијене значајније спусте. То је нешто што, просто, тражи вријеме - додао је Ђого.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је­ да су сви у претходном периоду правдали своја поскупљења растом цијена горива.

- Сада, када је дошло до пада цијена горива, видимо појефтињење само на бензинским пумпама. Нема пада цијена основних животних намирница. Да ли ће доћи до тога, тешко је сада говорити. Једно је сигурно, требаће да прођу мјесеци да би се код нас нешто десило о питању корекције цијена основних животних намирница - поручила је Марићева и подвукла да су потрошачи препуштени сами себи те да због раста цијена купују само оно најосновније.

Инфлација

Према подацима Агенције за статистику БиХ, потрошачке цијене у БиХ порасле су за 15,8 одсто.

- Цијене хране у јуну у односу на исти период лани више су за 24,1 одсто, а превоза за 34,5 процената, што је посљедица раста цијена горива - навели су у Агенцији за статистику БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана