Гордана Тадић смијењена са мјеста главног тужиоца, најављена жалба

Г.С.
Гордана Тадић смијењена са мјеста главног тужиоца, најављена жалба

САРАЈЕВО - Гордана Тадић смијењена је са мјеста главног тужиоца БиХ, саопштио је Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ након одлуке првостепене дисциплинске комисије за тужиоце.

Тадићевој је изречена дисциплинска мјера - премјештање с мјеста главног тужиоца БиХ на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

Из ВСТС-а су навели да је комисија у предмету против Тадићеве утврдила да је починила дисциплински прекршај "немар или непажња у вршењу службених дужности".

У саопштењу се наводи да је Комисија, одлучујући по дисциплинској тужби Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ, донијела одлуку против Тадићеве којом се утврђује дисциплинска одговорност за дисциплинске прекршаје, поступајући супротно Етичком кодексу за тужиоце.

"Они прописује да ће тужилац посветити професионалну дјелатност својим дужностима, које укључују не само обављање тужилачке функције, него и остале послове релевантне за пословање тужилаштва, чиме је исказала немар и починила дисциплински прекршај жнемар или непажња у вршењу службених дужностиж", појашњено је у саопштењу .

Додаје се и да је Тадићева "показала немар или непажњу" и из тачка 17. која подразумијева "пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтјевима Савјета" Закона о ВСТС-у.

Најављена жалба на одлуку због кршења закона

Владо Адамовић, адвокат Гордане Тадић, рекао је Срни да ће се жалити након што прочита одлуку којом је његова брањеница смијењена са мјеста главног тужиоца БиХ јер је прекршен закон будући да је они, као стране у поступку, нису добили.
"Ми нисмо добили одлуку и те објаве и саопштења мене не обавезују. Не знам да ли је то тачно док не добијем одлуку", рекао је Адамовић.

Адамовић је истакао да одлуку није добио, да је Тадићева његова брањеница страна у поступку.

"Наравно да ћу се жалити. Да ли је нормално да учесници у поступку сазнају одлуке из новина. То је ван памети", рекао је Адамовић.

Адамовић је истакао да је на једном порталу прочитао да је одлука достављена челницима ВСТС-а и дисциплинском тужиоцу.

""Прекршен је закон и тачка. Читам одлуке на порталу жИстрага.баж... Закон каже да се одлуке достављају странкама у поступку. Све је јасно. Наравно да је закон прекршен", истиче Адамовић.

Он је додао да му није јасно зашто ту одлуку достављају челницима ВСТС-а умјесто странкама у поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана