Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске: У коалицији смо само са народом

Дарко Момић
Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске: У коалицији смо само са народом

Социјалистичка партија Српске као најмлађи политички субјект својим учешћем и резултатом на прошлим локалним изборима показала је да млади људи и те како имају шта да понуде друштву, поручује предсједник СПС-а Горан Селак у интервјуу за “Глас Српске” поводом данашњег обиљежавања прве годишњице од формирања ове странке.

Селак истиче да је СПС са 30.000 гласова и 40 освојених мандата у локалним заједницама широм Српске на свом првом учешћу на изборима остварио значајан успјех, а да ће у предстојећем периоду тек показати квалитет и резултате.

- За ових годину дана, све смо постигли захваљујући вриједном раду и залагању свих наших чланова. Зато прво желим да захвалим свима који су вјеровали у СПС и који су допринијели резултатима партије - каже Селак.

ГЛАС: Који су то резултати на које сте тако поносни?

СЕЛАК: Од 12. марта прошле године и почетка дјеловања СПС-а успјели смо да формирамо 43 градска и општинска одбора, да окупимо бројне младе људе и да потпуно припремљени уђемо у изборну кампању. Успјешно смо реализовали велики број пројеката и иницијатива, а на самом почетку први смо организовали тим привредника и економиста и понудили сет краткорочних мјера у привреди за санирање посљедица епидемије. Организовали смо форуме младих и форуме жена који су стално на терену и који се баве хуманитарним активностима и акцијама у локалним заједницама. Партија је веома брзо заживјела и грађани су одлично прихватили рад и резултате као начин политичког дјеловања једне политичке опције.

ГЛАС: СПС од локалних избора није више дио коалиције окупљене око СНСД-а, али се не изјашњавате ни као опозиција. То је прилично неуобичајена позиција?

СЕЛАК: Нисмо члан ниједног политичког блока или савеза. Наша једина коалиција је она са којом смо и започели дјеловање, а то је коалиција са народом Српске. Немамо непријатеље на политичкој сцени и сматрамо да у свакој партији постоје искрени и вриједни људи, да сваку добру идеју треба подржати, али и да треба дићи глас против сваког штетног дјеловања по интересе Српске. Имамо своје политике и програме и знамо да у свим партијама имамо истомишљенике када је ријеч о борби за бољу будућност.

ГЛАС: Након смјена које су услиједиле послије избора, гдје су сада кадрови СПС-а? 

СЕЛАК: Прво морам истаћи да сам поносан на све наше кадрове, који су показали досљедност и оправдали повјерење и чланова и грађана који су нас подржали. Показали смо грађанима Српске да политичку организацију не чине функције и власт. Прошли смо кроз ту ситуацију и изашли још сложнији, јачи и богатији за једно искуство. Наставили смо са радом још интензивније и резултат је да имамо још већи раст. Као предсједник странке, такође сам још више посвећен раду у партији и имам много више времена да се посветим даљем јачању СПС-а и припреми за наредне изборе 2022. године.

ГЛАС: Каква су очекивања за 2022. годину и парламентарне изборе? 

СЕЛАК: Могао бих већ сада да кажем да ћемо 2022. године имати дупло бољи резултат него на локалним изборима, иако је још рано за детаљне прогнозе. Имамо много више времена него што смо имали за прве изборе, остварујемо сталан раст и стално смо са народом, радимо, планирамо и трудимо се да смо увијек тамо гдје је најпотребније. СПС чине млади људи, имамо енергију и ентузијазам и чврсто вјерујемо у успјех. Већ смо једном показали колико знамо и можемо и мислим да ћемо 2022. године тек показати пуни потенцијал.

ГЛАС: Шта то СПС нуди и по чему се разликује од других партија?

СЕЛАК: На сједници Предсједништва поводом годишњице СПС-а усвојићемо нашу програмску платформу “Будућност Српске”, на којој радимо од оснивања. Фокус нашег дјеловања је на демографској обнови, положају младих и борби против посљедица епидемиолошке ситуације на наше раднике и привреднике. Наш клуб посланика у Народној скупштини, као и сви  наши одборници у градовима и општинама широм Српске промовишу политику сарадње, рада и резултата. Не бавимо се политикантством, празним причама и обећањима и то је нешто по чему нас људи већ увелико препознају.

ГЛАС: Нисте одговорили шта је то конкретно по чему се СПС разликује од осталих странака?

СЕЛАК: Чињеница је да нисмо као остале партије и то нас је на почетку некако издвојило као интересантну политичку опцију. Нашу партију чине сви наши чланови, а не један или неколико појединаца, као што је случај у већини других партија. Сви који су нам се придружили у ових годину дана постали су дио тима који заједно ради, заједно планира и гдје се његује једна позитивна другарска атмосфера. Брзо се проширио глас да СПС није тек још једна у низу политичких партија и да се у СПС-у вреднују рад и резултати. Зато су нам пришли млади и вриједни људи који искрено желе нешто боље за Републику Српску. Зато и послије избора биљежимо сталан раст.

Млади

ГЛАС: Неколико пута сте поновили да је брига за положај младих у фокусу дјеловања СПС-а. Који је начин за рјешавање проблема одласка младих, али и опоравка привреде и санирања посљедица епидемије? 

СЕЛАК: Најпотребније је да сви ми који живимо у Српској, умјесто сталних истицања разлика и подјела, утврдимо шта је то у чему се слажемо и шта је то што можемо заједно да урадимо. Назовите то националним интересом или било како, али суштина је да се сви ми генерално слажемо око највећих проблема са којима се сусреће Српска, али је коначно вријеме и да почнемо заједно да радимо на рјешавању тих проблема. Сви проблеми и сви изазови су повезани, јер основа сваког развоја и напретка је економска стабилност. Зато ћемо се борити за доношење стратегије економског развоја, али и за директно укључивање младих, привредника и радника у процесе креирања тих стратегија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана