Голић: Зонинг план за аеродром Требиње предуслов за почетак градње

Срна
Голић: Зонинг план за аеродром Требиње предуслов за почетак градње

БАНЈАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је очекивање да ће на првој наредној сједници Народне скупштине бити усвојен Приједлог зонинг плана подручја посебне намјене “Аеродрома Требиње”, чиме ће бити испуњени сви предуслови за почетак градње.

Голићева је рекла да ће се након усвајања плана кренути у спровођење потребних процедура везаних за грађење и рјешавање имовинско-правних односа што у коначници треба да заврши издавањем грађевинске дозволе и почетку радова.

“Зонинг планом је обухваћено подручје на територији града Требиње површине око 1.234 хектара, које је удаљено око 14 километара од центра, а захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац”, навела је Голићева.

Према њеним ријечима, изградња Аеродрома у Требињу је од интереса не само за грађане Требиња, већ и за цијелу Српску.

Голићева је напоменула да ће повезивање овог дијела Српске авио-саобраћајем са аеродромима у Србији, као и европским дестинацијама, имати позитиван ефекат на цјелокупни привредни, културни, економски и туристички развој.

“Аеродром ће омогућити повезаност овог дијела Српске са свим значајним центрима у окружењу, те скратити вријеме путовања и омогућити ефикасније и економичније пословање привредних субјеката Требиња и Херцеговине”, истакла је она.

Голићева је подсјетила да је Аеродром Требиње планом одређен као општи, стратешки интерес Српске и његова изградња представља један од постављених, оперативних циљева ваздушног транспорта.

Влада Републике Српске је на јучерашњој сједници утврдила Приједлог зонинг плана подручја посебне намјене “Аеродром Требиње” и прослиједила га на усвајање у Народну скупштину Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана