Голић: Земљотрес доказ да се нуклеарни отпад не може одлагати у Черкезовцу

Срна
Foto: Архива

КОСТАЈНИЦА- Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић истакла је да је земљотрес најважнији параметар да нуклеарно одлагалиште не може бити на Трговској Гори, јер је епицентар био само 25 до 28 километара од те локације.

"Ми смо тврдили да је подручје Черкезовца, односно Трговске Горе трусно подручје. Да не говорим о водопропусним стијенама, водотоковима и подземним водама које се улијевају у ријеку Уну", рекла је данас Голићева новинарима у Костајници.

Голићева сматра да су људи с правом забринути, те је позвала власти Хрватске да још једном преиспитају своју одлуку, те прихвате приједлог Словеније да одлагалиште граде у мјесту Врбине гдје је било планирано и предвиђено да се заједнички одлаже нуклеарни отпад.

Она је додала да је Савјет министара коначно формирао правни тим и поред опструкција Бисере Турковић, а да експертски тим данас има други састанак и треба правном тиму да достави стручна мишљења на основу којих они треба да конципирају евентуалне тужбе према Међународном суду или Суду за људска права у Стразбуру.

Голићева сматра да арбитражу треба "прескочити", јер се у том поступку само цијени да ли је поступак провођен како је прописала Еспоо конвенција /Конвенција о процјени утицаја на околину преко државних граница/.

"Размишљали смо да идемо са привременом мјером према Међународном суду, с тим да експертски тим достави доста релевантних доказа да можемо ићи са том тужбом, као привременом мјером, да се обуставе све активности док се коначно не утврди састав земљишта", истакла је Голићева.

Она је нагласила да Суд за људска права у Стразбуру треба да заштити грађане 13 општина у сливу ријеке Уне и да се за 250.000 становника омогући право на живот.

"Ви знате да смо се ми након састанака ресорних министара Републике Српске и Федерације БиХ и министра /Сташе/ Кошарца, обраћали министру иностраних послова да се почне бавити својим послом, односно да упути захтјев властима Хрватске да нашим експертима омогуће да уђу на територију Хрватске и паралелно врше истраживања и мјерења која они раде", подсјетила је Голићева.

Оцијенила је да до данас ништа није урађено о том питању, да Хрватска ради истраживања.

"Позивам Турковићеву да се мало бави и овим проблемом, поред неких ствари које она стално износи у јавност. Очито је да се не бави стварима које су од животног значаја за људе који живе у сливу ријеке Уне", истакла је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана