Голић o Трговској гори: Борба тек предстоји

Срна
Голић o Трговској гори: Борба тек предстоји

САРАЈЕВО - Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је данас у Сарајеву на састанку, чији је домаћин амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист разговарано о корацима које треба предузети с циљем спречавања Хрватске да гради одлагалиште нуклеарног и радиоактивног отпада на локацији Трговска гора близу границе са БиХ, те истакла да правна борба тек предстоји.

Голићева је рекла новинарима да се већ повлаче одређени дипломатски потези и воде интензивни преговори са властима Хрватске, те изразила наду да ће хрватска страна коначно схватити да то што раде није у складу са добросусједским односима.

Голићева се нада да ће Хрватска одлагалиште нуклеарног и радиоактивног отпада градити на некој другој локацији како не би угрожавала здравље првих сусједа.

"Дипломатија ће радити своје, ми ћемо паралелно припремати један правни експертски тим. Координацију ће водити Министарство спољне трговине и еконосмких односа у Савјету министара, а ми смо ту да пружимо сву помоћ, укључујући велики број стручњака који ће бити ангажовани уколико Хрватска буде инсистирала да прави одлагалиште на Тговској гори", нагласила је Голићева и истакла да правна борба тек предстоји.

Хрватска намјерава да отпад ниске и средње радиоактивности одлаже на некадашњем војном објекту "Черкезовац", гдје постоје војни објекти некадашње ЈНА укопани у Трговској гори три километра од границе са БиХ, односно општином Нови Град у Републици Српској.

Том плану се противи Република Српска и БиХ страхујући да би таква потез угрозио егзистенцију 230.000 људи и природу у девет општина у сливу Уне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана